Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saOglasiAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
SLIKAREV ZAVET
sreda, 23 avgust 2017 22:48
Povodom godišnjice smrti valjevskog, srpskog i svetskog slikara, a Valjevca Ljube Popovića, njegova Moderna galerija Valjevo je priredila pomen i skromu simboličnu svečanost u okviru koje su realizovana tri zapažena kamerna događaja. Pored jedne nove i prilično bogate postavke Ljubinih slika kojima galerija raspolaže ili su joj date na čuvanje, otvorena je i slikareva spomen soba koja sadrži kompletnu i veoma bogatu slikarevu biblioteku i njegove lične stvari (boje, četkice, alate ...) autentično prenešene iz slikarevog pariskog ateljea u potkrovlje Moderne galerije. O neverovatno bogatoj biblioteci Ljube Popovića koju je porodica Popović velikodušno poklonila Modernoj galeriji i značajno učestvovala u njenom projektovanju i postavci i njenom značaju za kulturni život Valjeva može se sigurno napisati poseban i veoma važan tekst. 
Ali nije mi to namera, jer je uz sve već rečeno 12. avgusta ove godine u Modernoj galeriji Valjevo prikazan i snimak simpatičnog, lokalpatriotski usmerenog razgovora novinara Slobodana Rakovića sa nadahnutim i bez dlake na jeziku otvorenim Ljubom Popovićem koji je emitovan na VTV u proleće 2012. godine. Prisutnim Valjevcima i mnogobrojnim gostima iz cele Srbije prikazan je zanimljiv retrospektivno intoniran razgovor koji je vođen u studiju i koji je obuhvatio ceo život Ljube Popovića od dečaštva opsednutog čudesno privlačnim magijama fudbala, stripova i bioskopa, preko gimnazijskih dana i studentskog perioda, života u Parizu, nastajanja, funkcionisanja i perspektiva Moderne galerije ... Cilj ovog teksta je prokomentariše poslednji deo razgovora, jer mi se čini da kulturnoj javnosti i medijima promakao zavetni deo dijaloga i spontane poruke Ljube Popovića upućene svima nama koji razmišljamo o kulturi u našem gradu i pogotovu onima koji kreiraju kulturnu politiku Valjeva i usmeravaju budžetska sredstava namenjena za finansiranje kulture.

 Šta nam je u tom delu razgovora poručio naš slavni sugrađanin, slikar svetskog formata Ljuba Popović? Mnogo toga, ali ću se ja zadržati na samo dve zavetne poruke.

             Prva je da čuvamo i uapređujemo delatnost Moderne galerije Valjevo, kao srpskog kulturnog i autentičnog valjevskog izuma kakvog po značaju i dometima nema ni u mnogo većim i bogatijim sredinama u Srbiji i Evropi. Verujem da dugogodišnja saradnja sa galerijom, poštovanje kontinuiteta, preduzimljivost, inovativnost i rezultati  jednogodišnjeg rada direktora Moderne galerije Valjevo, mr Vojislava Jovanovića pokazuju da su naš grad i Moderna galerija Valjevo, na ovom planu spremni i za veće poduhvate. 

             Druga je da se potrudimo da uz Modernu galeriju Valjevo obezbedimo osnivanje i funkcionisanje Muzeja fantastike u kome bi eksponati bili već prikupljena i novodobijena dela poznatih umetnika, jer je malo poznato da Moderna galerija Valjevo raspolaže sa fondom od blizu pet stotina slika i crteža koje su nam tokom trideset godina postojanja galerije poklonili slikari koji su izlagali u Modernoj galeriji, njihove porodice, ali i znani i neznani kolekcionari i prijatelji kulture.

    Rusi imaju Jasnu Poljanu kao višenamenski živi spomenik nenadmašnom književnom magu Lavu Tolstoju.  Valjevo i Srbija ima Brankovinu – Desankinu spomen školu i biblioteku, književnu Nagradu „Desanka Maksimović“, Poetski konkurs „Desanka Maksimović“ ... kao žive spomenik najvećoj srpskoj pesnikinji. Siguran sam da bi Muzej fantastike bio najautentičnija trajna uspomena na slikara Ljubu Popovića, za kulturu Valjeva i Srbije veoma značajne ličnosti i po svojim svetskim umetničkim dometima i po vanserijskim tragovima koje je ostavio kao višedecenijski kreator programa Moderne galerije Valjevo. Tim pre što se Muzej fantastike u Valjevu, nalazi i među projektima koje Ministarstvo kulture Republike Srbije ima kao prioritet u svom razvojnom planu za narednu deceniju.

        Lokaciju, na Boričevcu iznad novog zdanja Osnovne škole „Milovan Glišić“, gde je slikar i sahranjen, već imamo i u vlasništvu je Grada Valjeva. Projekat spomen kompleksa nemamo, a neophodan nam je, jer sudeći po intresovanjima nekih umetničkih krugova u Francuskoj i Rusiji, jednog broja zainteresovanih inostranih fondacija, a i nekih samostalnih kulturnih mecena, sredstva za izgradnju i opremanje muzeja bi izgleda bili manji problem u celoj ovoj priči. A niko nam ne brani da projekat imamo bez obzira da li je on konstrisan racionalno i integrisano (Muzej fantastike + Moderna galerija + spomen deo posvećen Ljubi Popoviću) ili posebno i namenski - samo kao Muzej fantastike.

        Znam da će na sve napisano mnogi poslenici kulture u našem gradu i zainteresovani građani reći da nam je potrebnija Biblioteka. Slažem se i glasam. I Muzej fantastike i Biblioteka, pri čemu o značaju Biblioteke govori i činjenica da sam tu reč napisao velim slovom B. S tim što je Biblioteka naš valjevski problem koji na ovaj ili onaj način moramo sami rešiti, sopstvenim snagama i sopstvenim sredstvima. Zašto ne i mobom ili samodoprinosom (koga bezrazložno smatramo recidivom komunizma, iako je uvođenju svakog  samodoprinosa prethodio referendum građana)? A Muzej fantastike je očigledno već internacionalizovan problem i naše je samo da obezbedimo lokaciju i i kroz projekat iskažemo šta u tom smislu želimo.

               I za jedno i za drugo siguran sam da su finansijaka sredstva neophodna, ali da nisu najveći, nepremostiv i nerešiv problem. Prepreka je u nama i našem (ne)činjenju, a o tome i svemu ostalom najbolje govore reči našeg čuvenog zemljaka – Vojvode Živojina Mišića: “Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred!“.         dr Vojislav Andrić
predsednik Upravnog odbora
      Modrne galerije Valjevo     


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 

Previous Sledeća
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
ANGEL GAVROVSKI - BALKANSKI PEJZAŽI
Samostalna izložba slika poznatog i cenjenog makedonskog umetnika Angela Gavrovskog biće svečano otv...
Detaljnije o programu
ETNOLOŠKOM PROGRAMU NA KULI NENADOVIĆ
Program će se sastojati od prezentacija materijalne i nematerijalne kulture Srbije i  prikaziva...
Detaljnije o programu
BIOSKOP 85 BIOSKOP 85
od 16-22. avgusta 2018.HOTEL TRANSILVANIJA 3- ODMOR POČINJE Sinhronizovano 3D 16. i 17. avgus...
Detaljnije o programu
BIOSKOP 85 od 23-29. avgusta 2018.
HOTEL TRANSILVANIJA 3- ODMOR POČINJESinhronizovano 3D23. i 24. avgust u 17.30h25. i 26....
Detaljnije o programu

 

Da li materijalno lošije živite u odnosu na prošlu godinu?


Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

 
Staro Valjevo

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja