Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saOglasiAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
SLOVENAČKI GRADONAČELNICI BORAVILI U VALJEVU I POSETILI SAJAM VOĆARSTVA
subota, 18 mart 2017 18:16
Gradonačelnici devet opština iz Slovenije, prilikom dvodnevne posete Srbiji, boravili su u Valjevu. Nakon razgovora sa rukovodstvom grada Valjeva, prisustvovali su otvaranju Sajma voćarstva, koji se prvi put organizuje u Valjevu. U slovenačkoj delegaciji bili su i predstavnici Asocijacije gradova i opština iz Slovenije (SOS) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) iz Srbije.
Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je upoznao goste iz Slovenije sa privrednim potencijalima Valjeva i mogućnostima za saradnju. Gradonačelnik Gvozdenović je ovom prilikom inicirao da Stalna konferencija gradova i opština  posreduje u kontaktima lokalnih samouprava Kolubarskog okruga sa gradovima i opštinama iz Slovenije, kako bi i one, poput Valjeva i Velenja uspostavile saradnju.U delegaciji Slovenije su bili gradonačelnici Velenja, Črnomelja, Podčetrteka, Vodica, Rače-Frama, Dobrovnika, Vuzenice, Slovenj Gradeca i Slovenske Konjice.

Nakon prijema u Gradskoj kući, delegacija iz Slovenije zajedno sa rukovodstvom grada Valjeva, prisustvovala je svečanom otvaranju Sajma voćarstva koji se prvi put ove godine održava u Poljoprivrednoj školi, u okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva 20. marta.

Sajam voćarstva  otvorio je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. On se zahvalio gostima na poseti, a potom istakao da ovaj sajam ima stručno-naučni karakter.

„Na prvom Sajmu voćarstva u Valjevu, oganizovana su brojna stručna predavanja profesora sa fakulteta iz Beograda i Novog Sada. Biće prikazani i praktični delovi nastave koji se sprovode u ovoj elitnoj školi, kao što je Poljoprivredna škola u Valjevu, posetiocima i svima koji su zainteresovani da to vide. Hvala vam što ste došli i Sajam voćarstva proglašavam otvorenim“, rekao je gradonačelnik Valjeva.Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič, koji je i predsednik Asocijacije gradova i opština Slovenije, rekao je ovom prilikom u Valjevu, da se lokalne samouprave Srbije i Slovenije suočavaju sa sličnim problemima, kao što je način  finansiranja i centralizacije.

„Čestitam Dan grada i želim sve najbolje Valjevcima. Osim što sam predsednik organizacije SOS, gradonačelnik sam Velenja, grada koji sarađuje sa Valjevom puno godina. U Valjevu posluje „Gorenje“, koje dolazi iz Velenja. Imamo puno zajedničkih tema i drago mi je što prisustvujemo otvaranju Sajma voćarstva. I kod nas je poljoprivreda značajna, ne toliko kao kod vas, ali je značajna za našu privredu i za građane, jer ono što je domaće je domaće. Kroz ovakve sajmove se promovišu domaća hrana i domaći proizvodi“, rekao je gradonačelnik Velenja.

Grad Valjevo ima razvijenu saradnju sa Velenjem i ostalim gradovima u Sloveniji, a nakon današnjeg sastanka su očekivanja da se ova saradnja produbi, istakao je dr Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika Valjeva u izjavi medijima nakon otvaranja Sajma voćarstva.„Mnogo je pozitivnih stvari u Sloveniji, koje bi mogle ovde da se implementiraju i to ćemo nastojati da uradimo. Drago mi je što gosti prisustvuju prvom Sajmu voćarstva u našem gradu. Sama ideja je da ovo bude sajam osnovnih stvari koje voćari treba da nauče, a ne da bude izložbeni sajam. U okviru sajma smo organizovali niz okruglih stolova, a sve je vezano za kvalitetne rasadnike i materijal koji sutra treba da bude na našim njivama i na koji način doći do sirovinske baze, tj. da što više zemlje bude pod zasadima. Pre svega, pričamo o šljivi, malini, jagodi i kupini, to je ono što Valjevo ima. Pokrenuli smo inicijativu da izaberemo voćni kolač, koji će biti zaštitni znak Valjeva. Ako odete na Bled, a niste pojeli krempitu, kao da tamo niste bili. Tako ćemo isto uvesti da kolač koji izaberemo bude u svakom restoranu u našem gradu“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Gosti iz Slovenije su nakon posete Sajmu voćarstva obišli i ustanove kulture u Valjevu, Narodni muzej i Modernu galeriju, a imali su prilike i da vide staru gradsku čaršiju Tešnjar.

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
OsvežiPrevious Sledeća
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NESREĆNA KAFINA NESREĆNA KAFINA
,,NESREĆNA KAFINA'' Po motivima smešno žalosne igre Jovana Jovanovića Zmaja, Centar za kulturu pr...
Detaljnije o programu
POD ŽRVNJEM POD ŽRVNJEM
JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE Dragoslav Nenadić Režija: Egon Savin   IGRAJU: Boris I...
Detaljnije o programu
TRIJENALA VIZUELNE I EKSPERIMENTALNE POEZIJE TRIJENALA VIZUELNE I EKSPERIMENTALNE POEZIJE
Pozivamo Vas na otvaranje III Internnacionalnog Trijenala vizuelne i eksperimentalne poezije u poned...
Detaljnije o programu
IZLOŽBE ARHITEKTURE - MILENIJA I DARKO MARUŠIĆ IZLOŽBE ARHITEKTURE - MILENIJA I DARKO MARUŠIĆ
Galerija Narodnog muzeja Valjevo - 23. novembra u 18:30 Izložbu otvara Igor Marić, predsednik Druš...
Detaljnije o programu

 

Da li materijalno lošije živite u odnosu na prošlu godinu?

Red vožnje autobusa:

Valjevo - Lajkovac - Beograd

 

05; 06; 07; 08;  09; 10; 11.15; 12; 14.15; 15; 15.45; 18; 19

Valjevo - Ub - Beograd

05.30; 06.45; 7.45;  09; 10; 12.30; 13.30; 14.30; 16; 17; 16.50; 18; 19; 20

Valjevo - Novi Sad
07; 08; 09.15; 12.45 (izuzev nedeljom), 16.45; 18.40;

Valjevo - Niš
16; 17.30

Valjevo - Kragujevac
6; 8; 16;

 

Autobuska staica Valjevo 014/221482

Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo je ostalo bez Beovoza! Od 15. decembra u terminima u kojima je saobraćao Beovoz, sada na trasi za Beograd i Pančevo saobraćaju putnički vozovi. Trasa nije promenjena, međutim, od 1. januara 2014.godine  biće promenjena cena vozna karte, pa će putnici umesto 200 dinara, kartu do Beograda plaćati 372 dinara.

Železnička stanica Valjevo 014/221697

 
Staro Valjevo

 
Poslovi u Valjevu od: Jooble
INFOSTUD poslovi
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja