Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
POČEO ČETVRTI SPREG
sreda, 11 april 2007 21:06

Četvrti po redu Sajam privrednih dostignuća valjevskog okruga je otvoren u prostorijama Prve osnovne škole. Ove godine na sajmu će se predstaviti 52. firme iz okruga, dok je primetan veći broj velikih sistema poput Lutra Group-a, Vujić,  Eurobank EFG, Societe General, Erste banka, Krušik, Valjevska pivara… Važno je reći da od ukupnog broja učesnika, 70% predstavljaju firme koje se bave proizvodnjom, a samo 30% ugostiteljstvom i trgovinom. Ovo je prvi put da na sajmu proizvodnja prevlada ostale delatnosti. 
 protivgradna raketa Krusika
Da li je to znak da se stanje u privredi valjevskog kraja popravlja ostavićemo nekom kompententijem da proceni.

Sajam će posetiti delegacije Privrednih komora Beograda, Niša, Užica Kragujevca, Šapca, Požarevca i ovo je odličan  način da naši privrednici predstave svoje proizvode i usluge, a nadamo se i ostvare nove poslovne kontakte sa firmama u regionu. U toku trajanja SPREGA, posetioci će moći da čuju veći broj predavanja na različite teme, koja će se održati u Muzičkoj školi i u dve sale u okviru sajamskog prostora. Kapije sajma će biti otvorene za sve posetioce od 11. do 14. aprila, u periodu od 10 do 19h, dok će na dan zatvaranja (14.04.2007) program trajati do 15h.
FTB na Spregu 

Ovom prilikom smo razgovarali sa Aleksandrom Grujićem, predsednikom organizacionog odbora.

Vaši utisci sa prvog dana sajma i rezultati koje očekujete kao posledicu istog?

Ove godine se sajam neće bitnije razlikovati od prethodnih godina. 
Sama svrha sajma je da se privreda Valjeva i okoline promoviše na određen način i da se na njemu uspostave kontakti koji će kasnije rezultirati određenim poslovima. Ove godine imamo veći broj proizvođača, tako tako da su šanse za stvaranje nekih novih poslovnih ugovora mnogo veće nego što je to bio slučaj raniji godina. Takođe, ove godine izlagači na sajmu su i veliki sitemi, kao što je recimo Lutra Group, koji sa svojim posebnim preduzećima članicama zavređuju posebnu pažnju, ali imamo i manje firme koje su takođe vredne pomena.
 Aleksandar Grujic

Kakav je odnos Opštine Valjevo i samih privrednika u Valjevu prema sajmu?

Što se tiče same opštinske uprave u Valjevu ona je uvek iskazivala svoju podrušku i pažnju, kako moralnu tako i materijalnu, Bilo koja vlast da je bila u Opštini, ona je davala podršku sajmu, pomagala na određen način i bila pokrovitelj sajma. To najbolje govori da je i opština potpisnik protokola koji je potpisan od strane marketinške agencije Gatty iz Valjeva, Regionalne privredne komore Valjeva, i Opšteg udruženja preduzetnika Valjevo koji govori o načinu unapređenja sajamskih aktivnosti u Valjevu i okolini. Tako da što se tiče Opštine Valjevo, sajam ima apsolutnu podršku.

Privrednici su tu priča za sebe. Naime, u kontaktima koji su počeli sredinom januara 2007. godine vezanim za SPREG, imali smo dosta najava i obećanja. Međutim, onog momenta kada dođe do realizacije posla, dešavaju te takozvane boljke: Nemamo vremena, nemamo dovoljno ljudi, trenutno nemamo šta da izložimo na sajmu, tek treba da proizvedemo ono što smo hteli da izložimo, mi nikada nismo bili na sajmu, pa ne moramo ni sad, putujemo u inostranstvo pa ne možemo, idemo na veliki sajam u Beograd ili na sajam u Novi Sad, itd... Dakle, kod privrednika ne postoji ni ona mala doza lokal patriotizma, želje da se pojave ovde sa svojim preduzećima i svojim poslom koji rade u Valjevu, da to pokažu građanima Valjeva i okoline, kao i svim drugim ljudima koji dolaze sa strane na sajam, da pokažu da postoji jedna takva delatnost u Valjevu, primera radi proizvodnja vode.

Da li je tu u pitanje nepoznavanje osnova marketinga ili su im finansije problem, u smislu neizlaganja troškovima ako nisu neophodni?

Tragedija cele naše privrede što sve marketinške aktivnosti, a to kad kažem mislim prevashodno na istraživanje tržišta pod jedan, a tek negde na trećem ili četvrtom mestu promociju, privrednici smatraju nečim što im nije preko potrebno, a samim tim nisu radi ni u to da investiraju. Oni promociju, dolazak na sajam, uopšte uloganje u reklamu i propagandu još uvek smatraju troškom. Ne smatraju ulaganjem u budućnost ili u svoj posao i proširenje tog posla, već isključivo troškom. Iz tih razloga lakše se potroši 2000 dinara u kafani na ručku, nego da se da reklamni oglas u nekom lokalnom mediju.

Pošto ste organizator istog ovakvog sajma i u Šapcu (PRIMA – Privreda Mačve), kakav je odnos prema sajmu i sam odnos prema poslu privrednika u Valjevu i u Šapcu?

Odnos privrednika Šapca prema poslu, njihova odgovornost, savesnost i inicijativa kao neke tri osnovne odrednice prema radu su daleko pozitivnije i daleko više izražene, nego kod Valjevaca. Odnosno, pre ćete u jednoj šabačkoj firmi doći do sajamskog štanda i izlaganja na sajmu nego što će te to napraviti u Valjevu. Mi kada pravimo sajam u Šapcu, u oktobru, daleko lakše dolazimo do izlagača. Drugo, vidi se da je ozbiljnost tih izlagača u smislu ponašanja i pravila izlaganja na sajmu daleko više izražena nego kod firmi iz Valjeva. Mogu da na prste nabrojim firme koje se pojavljuju na SPREG-u a koje su iskusne u pojavljivanju na sajmovima, primera radi Krušik, ili Srbijanka, koja dok je učestvovala na sajmovima je bila kuća domaćinska,  Valjevska pivara par ekselans, već dugi niz godina učestvuje na sajmovima.

Prvi utisci, kako se čini SPREG-a 4 u poređenju sa njegovim prethodnicima?

Što se tiče popunjenosti sajma i izlagača, mislim da tu nemamo neku veliku razliku, Ono što je za mene razočaravajuće je da je broj izlagača, na takozvanom otvorenom prostoru, daleko ispod očekivanja. Kada to govorim prvenstveno mislim na prodavce automobila i ostalih prevoznih sredstava, jer ih u Valjevu postoji nekoliko, a i u regiji Kolubara, Mačva, Podrinje postoje neki koji su po svom poslu i ugovoru koje imaju sa domicilnim firmama dužni da se reklamiraju i promovišu na ovom valjevskom području. To samo može biti razlika, inače što se tiče ostalog dela vidi se u određenom smislu napredak, bar kod onih koje su dve - tri godine na sajmu, vidi se više ozbiljnosti i ulaganja u promotivni materijal.

toyota 

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
OsvežiPrevious Sledeća
  • 1
  • 2
BIOSKOP 85 od 7 - 13. novembra 2019.
+OVČICA ŠONE: FARMAGEDON, sinhronizovano 7. i 8. novembar u 17.30h 9. i 10. novembar u 1...
Detaljnije o programu
PREMIJERA FILMA PREMIJERA FILMA "REALNA PRIČA"
VELIKA SALA CENTRA ZA KULTURU VALJEVO 14. NOVEMBAR U 18h i 20h   ...
Detaljnije o programu

 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

 
Staro Valjevo

 
Poslovi u Valjevu od: Jooble
INFOSTUD poslovi
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja