Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr

VALJEVSKO BLOGOVARANJE

SAMSON ČERNOV

Objavljen od Pecelj
Pecelj
Pecelj još nije napisana biografija
Korisnik je trenutno offline
na nedelja, 27 april 2014
in KULTURA 25 Komentara

fotoslikar i fotograf koji je zadužio Srbiju

( Prilog obeležavanju 100.godina od početka WW I )


“Tokom Prvog svetskog rata i pre toga balkanskih ratova,  postojalo je formacijsko zvanje u srpskoj vojsci „ratni slikar”. Ratni slikari ujedno su bili i fotografi, koje je po štabovima raspoređivao Obaveštajni odsek, čiji je šef bio potpukovnik Dragutin Dimitrijević Apis. Bili su u obavezi da snimaju vojne operacije i da ih predaju komandi koja je vršila odabir. Pri štabovima i jedinicama snimali su ratni slikari Vasa Eškićević, Dragoljub Pavlović, Mališa Glišić, Vladimir Becić, Dragomir Glišić, Branko Jevtović. Pored ovih fotografa susrešćemo i ime Riste Marjanovića,  koji je zvanično bio dopisnik „Njujork heralda” i „Ilustrasiona” iz Pariza koji je tokom Velikog rata čestvo veličao pobede srpske vojske ali i hrabrost srpskog naroda. Među slikarima i fotografima susrešćemo ime jednog Rusa, Samsona Černova, koji je napravio možda najviše fotografskih dokumenata iz ratova od 1912. do 1918. godine i ne samo to, već i nekoliko dokumentarnih filmova i veliki broj umetničkih slika.

Posle Oktobarske revolucije, Samson Černov, kao pristalica „belih” nije više mogao da se vrati kući, ostao je bez domovine te je primio francusko državljanstvo. Pred sam kraj rata, Nikola Pašić šalje Černova u Ameriku i on u martu 1918. godine izlaže fotografije i akvarele u Njujorku i ponovo drži potresna predavanja. Koliko je njegova aktivnost ostavila utisak na Amerikance govori i podatak da je Njujork tajms 17. marta 1918. godine objavio sa njim intervju na čitavoj strani u kome Černov više govori o napaćenom srpskom narodu i starom kralju Petru I nego što govori o sebi. Po povratku iz SAD, Černov ponovo u Parizu 1919. godine drži seriju predavanja o Srbima i njihovoj borbi, nekako baš u vreme priprema za mirovnu konferenciju. Posle ove serije predavanja, ponovo gostuje u SAD, gde na jednom proputovanju upoznaje mladu glumicu sa kojom stupa u brak. Od 1920. njih dvoje žive u Bijaricu gde su kupili kuću, ali ne zadugo. Samson Černov umro je 1929. godine.”

Ključne reči: Nema ključnih reči

Komentari  

 
+4 #1 Led u čaši 27-04-2014 14:33
Majstore HVALA.
Citiraj
 
 
-13 #2 bosko 27-04-2014 15:42
Опет ти копаш по прошлости као да си дигао руке од будућности. Лепо је знати све ово само то није све. Било је још ратова и добрих сликаџија а богме и песника и уметника. Ако се бавиш овом темом буди коректан, а не само да је за време краља било добро.
Све ми се чини да се гураш у ред за одликовање а можда и два од Томе и краља.
Citiraj
 
 
-2 #3 R.Pecelj 27-04-2014 16:40
Ama strpi se Boško. Ovo je godina kada nešto obeležavamo i normalno je da se piše o tome.
Opet ćemo mi i ove godine slaviti 9.maj kao pobedu nad fašizmom i početak novog doba a to već činimo već 59-ti put. I treba to da činimo uvek.

Misliš ti da ja nemam i drugih slika ?
Evo da te želja mine :

http://i58.tinypic.com
/2jcsps8.jpgE jes bio elegantan, što bi rekli persona.
Najlepši vladar koji smo ikad imali !!!

A što se tiče odlikovanja jedno je sigurno. Za ovo drugo će vidimo. Trebaće mi i tvoja preporuka. Ako vako nastavim, mislim ovo zadnje, eto i njega. :lol:

Znam ja da su ti slab sa gramatiku, al kad navodiš onog mog stavi brate veliko slovo "K". Ni ja ne stavljam malo"t". :lol:
Citiraj
 
 
+1 #4 miloš marjanović 27-04-2014 17:17
Citiranje bosko:
Било је још ратова и добрих сликаџија а богме и песника и уметника.

okači i ti neki tekst o slikadžijama iz drugih ratova.
Citiraj
 
 
-13 #5 bosko 27-04-2014 18:16
Пецељ још увек си у прошлости. 9-и мај није више дан победе него Европске заједнице. О овоме сам већ писао. Ако изађе Енглеска из заједнице остају само земље које су се бориле на страни фашизма. Немачка, Мађарска, Румунија , Хрватска и остале да их не бројим више.
Милоше па Андрејевић Кун па један Рус мислим да се звао Бјелов. Шта мислиш да су оне грдне слике из другог рата (узгред који је био већи од првог) сликали марсовци.
Citiraj
 
 
-5 #6 proleter 28-04-2014 08:40
Broz je bio preteca sadasnje gospode,a mi svi ostali drugovi.Sva danasnja gospoda zeli da bude drugi Broz,samo niko nece da bude kralj.
Citiraj
 
 
-3 #7 R.Pecelj 28-04-2014 11:38
Au Boško, pa glavna slika nije eksplicitno objavljena ?
Mora da si se zamerio Administratoru. Umeš i ti ponekad......
Evo da pokušam ponovo :

Citiraj
 
 
-5 #8 bosko 28-04-2014 18:22
Вољен од народа, признат од света. Борио се није побегао. Ништа његова деца нису наследила, као краљевска, ништа није однео у гроб. Био је паметнији и од једног данашњег председника.
Вучић је са оним говором имитирао Тита. Остали су му пљескали као и Титу. Разлика је само у томе што је Тито сачувао Југославију и управљао са три пута више становника него Вучић, и Југославија је мање дуговала три пута него Србија сад.
Сад кад крену са црвеном бојом, имаћу са чим да конкуришем у Ком-партију. Па другови помагајте не штедите црвено.
Citiraj
 
 
-5 #9 АТЕИСТА 28-04-2014 22:36
@ R.PECELJ.
А УУУУ госпон-друг ПЕЦЕЉ не могу да верујем да оволко написа са речима не рече скоро ништа. Врни се себи-оригиналу. Слика је твој стил писанија.
Citiraj
 
 
-9 #10 АТЕИСТА 29-04-2014 00:05
Citiranje bosko:
Вољен од народа, признат од света. Борио се није побегао. Ништа његова деца нису наследила, као краљевска, ништа није однео у гроб. Био је паметнији и од једног данашњег председника.
Вучић је са оним говором имитирао Тита. Остали су му пљескали као и Титу. Разлика је само у томе што је Тито сачувао Југославију и управљао са три пута више становника него Вучић, и Југославија је мање дуговала три пута него Србија сад.
Сад кад крену са црвеном бојом, имаћу са чим да конкуришем у Ком-партију. Па другови помагајте не штедите црвено.

Чика Бошко па зар мора с неба па у ребра и то још истну. Истина гадно боли.
Зар не може то мало вако:
Велико ђубере које сија са Балкана. Успротиви се Хитлеру, Черчилу а 1948г. Стаљину.
Основа трећи блок кур...ћи се и Русима и Америма.
Мрзе ше га у свим републикама сви кои од угледне државе у свету направише БОРАНИЈА бановине.
Лопов кои место радног мантила у гроб однесе маршалску униформу и доњи веш.
Обезбедио је и своју унучад(Јошку и Златицу) остави нај веће богаство света које не могу ни дан данас да потроше -висок морал.
Његови потомци, поготово Јошка, свуда су имали протекцију поготово у школи, понављо први разред гимназије.
Његова супруга после његове смрти живи као Краљица без икаквих личних докумената. Од 1991 чак илегално(рођена у Лици) у кућном притвору. Без пресуде и суђења.
На сaхрану му дође сам врх свеске мафије, као неки председници држава и влада па чак и назови понеки Краљ.
И на крају имао је срћу да умре у слободној и независној држави.
А ја ту срећу нећу имати сигуран сам 100%
СРАМ ГА БИЛО!!!!!!!!
ПОЗДРАВ БЕЗ ЉУТЊЕ
Citiraj
 
 
-4 #11 radnik 29-04-2014 07:35
Ma Tito je gospodin,kakav bravar.Belu maramicu i odela nisu nosili radnici,nego gospoda.
Citiraj
 
 
-5 #12 fotograf 29-04-2014 09:08
Ovde se pominje i Dragomir Glisic fotograf,inace brat Milovana Glisica,sahranj en na brdu Vidrak,a sada mu se i ne zna gde su mu pobacani,zemni ostaci,posle prekopavanja groblja na Vidraku.
Citiraj
 
 
-4 #13 R.Pecelj 29-04-2014 09:16
Kad je bal, nek je i zabava....Citiraj
 
 
-7 #14 bosko 29-04-2014 14:12
Друже Пецељ могу само да ти се захвалим на овим сликама. Нека виде ови данашњи је.. ветри колико је било Милунки Савић. Кућа Жикице Јовановића још постоји (Ти знаш где је) а ови данашњи мудраци променуше име улици са његовим именом. Воде научне расправе око ослобођења Ваљева за један или два дана (и то ако су у праву). Нису проучили да је Исус рођен у марту а да се слави његово рођење 25-ог децембра, на дан празника Богу Сатурну. Или је то дубока прошлост за дневне историчаре.
На крају ко ли је ово све сликао. Вероватно Марсовци. Песма јесте накалемљена на ове слике али је безначајна у односу на слике.
Атеисто у праву си, јер то је језик данашње власти. Па и треба им се додворити, али гладног стомака.
Знао сам да је песница отпораша (њихов симбол) украђена, али нисам се сетио где сам је видео. Знаш ли колико је прича и интервјуа било о овој песници после 2000-те год. Као измислили је.
Одувек је било "ако лаже коза, не лаже рог"
П.С. Не умањујем вредности Чернова, као и технике којом је располагао, нити умањујем значајх победе у првом рату а ни вредности Милунке Савић. Ако су сећања онда их треба проширити јер те победе су Српске и ничије више.
Citiraj
 
 
-6 #15 R.Pecelj 29-04-2014 16:04
Hvalim ti se Bože da i ti mene malo pohvališ. Ne vredi, mora pasti "10 s lukom".
A ono što si kudio vlast, da je sad živ drug Tita, pravo bi ti na Goli otok. :lol:
Sva sreća pa su Toma i Aca blagorodni !!!
Citiraj
 
 
-6 #16 bosko 29-04-2014 17:27
Ако се добро сећам ни ти ниси кудио Тита па нисам ни ја, јер није било разлога. А што се тиче Голог отока, да ли знаш колики је био амерички, после другог рата? Сад се сваки негативан коментар против капитализма одмах окарактерише као тероризам. Зато гладна раја ћути, а то њено ћутање је најопасније. Знаш ли ону Милошеву " шта ради народ, кука и грди. Повећавај порез. Шта ради народ ћути, скидај порез"
Citiraj
 
 
-6 #17 АТЕИСТА 29-04-2014 22:03
@ R.PECEL
Морално и материјално тврдим пред Народом (јер Бог ово не чита) да твоји коментари са што мање речи су смртоноснији него метак снајперисте,
.@Чика Бошко нећемо да се додворавамо, Већ остајемо у јавној илегали и моћној герили.
Извињавам се свима што сам и ја скренуо са теме портала. Ипак би требало одати признање ратним сликарима (фотографима) као и свим онима кои се борише против окупатора.
Citiraj
 
 
-5 #18 jvo 30-04-2014 09:29
Ajde g.Pecelj,postavi malo fotki i cetnickih odreda,koji su oslobadjali Cacak,Krusevac i ostale gradove,a ne samo ovih partizanskih krvnika.Uostalom postoji u Valjevu i kuca junaka Nikole Klabica koja nije obelezena,a obelezena je kuca,i to dve,da ju tu stanovao Zikica.Uostalom,neka neko napise ako sme kako je i ko ubio Zikicu,koji je u B.Crkvi pobio Srbe,i postao narodni heroj.
Citiraj
 
 
-4 #19 R.Pecelj 30-04-2014 10:14
Pa dobro brate Boško a i ti brate ATEISTA, zar još niste iskorenili ove unutrašnje neprijatelje i domaće izdajnike ? Šta ste bre radili. Imali ste 45 godina na raspolaganju.!!!
Evo opet se javljaju, jel vidiš kako prica ovaj "JVO" .
Citiraj
 
 
-9 #20 bosko 30-04-2014 15:48
ЈВО лупета ко максим по трњу. Кад ли су то нешто четници ослободили? У ствари и јесу неколико стотина партизана и неколико десетина четника па сад приписују себи ослободилачки рат. Мада постоје и документи да су четници јављали у Лондон да су ослободили оно што су партузани ослободили. О таквој лажи постоје и документа, са којима се сад манипулише помоћу дневних историчара. Сами су себе искоренили и то наредбом Краља коју нису испоштовали па сад немају оправдање зашто су са Немцима бежали.
Citiraj
 
 
-7 #21 АТЕИСТА 30-04-2014 20:34
Citiranje R.Pecelj:
Pa dobro brate Boško a i ti brate ATEISTA, zar još niste iskorenili ove unutrašnje neprijatelje i domaće izdajnike ? Šta ste bre radili. Imali ste 45 godina na raspolaganju.!!!
Evo opet se javljaju, jel vidiš kako prica ovaj "JVO" .

Госпон-друг Р.ПЕЦЕЉ молио бих вас да родбинске везе не потежемо ко фамилија Кркобабић.
Прођоше тих 45 година како је певао чини ми се Здравко ако не грешим: Године су прошле пуне мука сад слободни по земљи идемо али славне памтићемо дане,,,,,,,,
Џабе слепог водити у Лувру да посматра Мона Лизу (твоје фотке) а још већа је грешка глувом емитовати симфоније Бетовена Баха, Моцарта,,,,,
Из свог животног а и радног искуства познато ми је да криминци теже да илегално стекну нешто у животу а онда да пређу у легалне и нормалне токове живота. Уосталом о томе се изучава у психологији личности Сигмунда фројда(ОВО ф неће да се откуца веће)
Познато је да је Хитлер изгубио рат зато што је наоружо Дражине одреде па се они окренули против њега и све од Јадранског, Егеског,Цног мора Дражина солдатеска уништи фашизам а са њим и свог краља (истина није био фашиста)
ЈВО(Југословенс ка Војска у Отаџбини) Није ни свестан како се представља. Да је био припадник те војске данас сигурно не би се појављивао по блоговима јер његово животно доба било би дубока старост, преко 90 година. Овог младог блогера из напред наведеног потпуно разумем јер у порту 10 од 29-04-2014 00:05 написах чика Бошку:Истина гадно боли.
Са овим писанијем не желим да оптужујем појединачно сваког Четника као квистинга. Сигурно да међу њима је било великих патриота и родољуба кои из разних разлога (КАО ЗАКЛЕТВА КРАЉУ И ОТАЏБИНИ)осташе у четницима све док се краљ преко радио Лондона огласио да се прикључе партизанима, што неки и учинише.
Социјализам у свету је мало поранио (моје мишљење) и није мртав а није далеко време када ће се усправити и стати чврсто и дуготрајно без проливања крви. Јер све што је на силу кратког је даха. Ово време је кома Капитализма.А надам се да неће доћи до трећег великог рата због економске кризе.
ЈВО је потребан као такав. Сигурно знаш Стрепто-коке као и Ешерихи-коли у организму човека мора да постоје у контролисаном броју јер да их нема неби било ни имунитата ни претварања хране у животну енергију.
Опрости ја се расписа ко да сам у скипштини а и мало ти више завидим(нисам љубоморан) на твом умећу качења слика и казивање много више него што писах целу недељу.
Поздрав :-*
П.С. ДА ДА ДА МОРА СЕ ИСПОШТОВАТИ ОНО СА ЛУКОМ!!!!!!!!
Срећан празник нормално са црвеним карамфилом. МЕЂУНАРОДНИ БРЕЕЕЕЕ!! :-x
Citiraj
 
 
-3 #22 jvo 01-05-2014 10:26
Izgleda da je prihvaćena inicijativa našeg Udruženja da se u dvorištu Katastra podigne monumentalni spomenik N.Kalabiću, veliklom geometru i borcu za slobodu.
Citiraj
 
 
-4 #23 R.Pecelj 01-05-2014 10:33
E jesi natrukovo ATEISTA, svaka ti čast. Ima onaj "jvo" da pukne od muke, što se kaže da i njemu neko doaka !!!
Meni jedino ostaje da te predložim za članstvo u Udruženju književnika Srbije. Ono tamo gde je i Vuk Drašković . :lol:
Citiraj
 
 
-8 #24 АТЕИСТА 01-05-2014 12:58
Citiranje R.Pecelj:
E jesi natrukovo ATEISTA, svaka ti čast. Ima onaj "jvo" da pukne od muke, što se kaže da i njemu neko doaka !!!
Meni jedino ostaje da te predložim za članstvo u Udruženju književnika Srbije. Ono tamo gde je i Vuk Drašković . :lol:

@R.PECELJ
Молим за милост :cry: . Само не са Вуковима. Од цара Лазара до данашњих дана гда се који појави у власи засе.. ! Србија постаје взал. :o
Citiraj
 
 
-4 #25 jvo 06-05-2014 07:51
Skupljen je prilog iz dijaspopre za spomenik,a radice se i mala fabrika za izradu obelezja,koje su nosile jedinice jvo.
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja