Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr

VALJEVSKO BLOGOVARANJE

Prvo automobili – pa penzije

Objavljen od Vojislav
Vojislav
Vojislav još nije napisana biografija
Korisnik je trenutno offline
na petak, 26 septembar 2014
in POLITIKA 15 Komentara

Prenosim komentar profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović u celosti, za one koji nisu imali prilike da ga pročitaju:

Ako je došlo strašno doba, ako će i penzije da smanjuju, zašto najpre ne ukinu službene automobile?

Nije to demagogija, to je politika. To je razlika između pokliča: „Za mnom, braćo” i „Napred, braćo!” Ako već otkidaju narodu od usta, zašto ne otkinu prvo sebi?

Za to je potrebna samo jedna uredba vlade – evo, ovakva, na primer. Naslov: Uredba. Tekst: „Vlada Srbije nalaže svim državnim organima i organizacijma da u roku od 15 dana rashoduju sva službena vozila. U Republici Srbiji će ostati 5 (slovima, pet) službenih vozila, koja će imati na raspolaganju premijer i četiri ministra, čije će ime vlada naknadno objaviti.” Ovo poslednje je čist populizam, služi samo za to da narod nagađa ko će ući u plej of za službeni auto, a pošto svi znaju da broje do pet, time će igra biti zanimljivija. No, da završim Uredbu. Iza teksta bi išao potpis, pa onda ono „u Beogradu”, pa novi red, pa „datum” – i gotovo. Nema više službenih automobila.

Da podsetim – premijer je to sam najavio. I ništa. Najpre je rekao da razmišlja o tome da se potpuno ukine korišćenje službenih vozila: „Imaš dobru platu, sedi u svoje vozilo i dođi na posao” (Nedeljnik, 10. oktobar 2013. godine). Da bi nam devet meseci kasnije (14. juli 2014) saopštio da ovde ,,nisu postignuti ozbiljni rezultati” i da je prosto neverovatno „koliko i njegovih stranačkih kolega i drugih nije razumelo potrebu da se preduzimaju teške mere”. Dobro, razumem. Samo, ako vlada nije spremna na teške mere, zašto mi da budemo spremni?

Tačno je da se prodajom službenih automobila neće uštedeti ni delić potrebne sume novca, ali nije u tome stvar, ne sme se to tako gledati. To je logika šefa računovodstva, a ne logika državnika. Logika državnika je da ne dopusti da namete plaćaju građani, a da čuva funkcionerski vozni park kao zenicu oka svog. Jer, stvarno, zar da penzioneri plaćaju službeni auto guvernerki NBS, sa platom od pet hiljada evra? Ili direktoru „Srbijagasa”, legendarnom Bajatoviću, sa mesečnom apanažom od 19.000 evra, većom, dakle, nego što pola Srbije zaradi za ceo život?

Nego, da pređemo na to računovodstvo, od toga se živi. Ukratko, preveliki su nam rashodi – moramo ih seći. Minus u ovoj godini je 2,7 milijardi evra, a održivi deficit, dakle, onaj koji ne vodi u bankrot, manji je od jedne milijarde. I dovde se svi slažu i Fiskalni savet i premijer – ostali nemaju svoje mišljenje, pa ih preskačem. Znači, sečemo 1,7 milijardi evra! U stvari, još je gore – moramo da skrešemo pune dve milijarde (dakle, još trista miliona evra), jer će u narednim godinama rashodi za kamate rasti, a velika je verovatnoća da će iskrsnuti i neki dodatni izdaci. I tu se svi slažu. To mora da se uradi.

Fiskalni savet kaže – ima više načina. Najbezbolnije je linearno smanjiti plate i penzije za 15 odsto, tu štedimo 800 miliona evra, a ostatak od 1,2 milijarde štedimo dovođenjem u red javnih preduzeća, suzbijanjem sive ekonomije, racionalizacijom zaposlenosti u javnom sektoru i drugim strukturnim reformama.

Ali premijer Vučić kaže – neee, ne dam da se penzionerima i radnicima uzme osamsto miliona, uzeću im četiristo, poštedeću milion penzionera! Fiskalni savet odgovara – može i tako, ali onda moraš da podigneš PDV (gornju stopu sa 20 na 22, a donju sa 10 na 11 ili 12 odsto). Samo, to nije pametno, jer će ti svi pobeći u sivu zonu, pa opet ništa nisi uradio. A borba protiv sive ekonomije treba da donese uštedu od 300 miliona do 350 miliona – od koga te pare da uzmemo?

Iz aviona se vidi – nema odakle! Kao što se lepo vidi i to da će sve muke koje nam predstoje završiti neuspehom. Ali tu nije kraj – onda će nam iduće godine uzeti duplo više samo da postignu isti cilj pred kojim sada zatvaraju oči.

Da budemo načisto ovako postavljene mere neće ozdraviti srpske finansije. Njihov efekat će biti isti kao što je bio efekat solidarnog poreza – odložiće bankrot za izvesno vreme. A posle će morati da urade baš to što Fiskalni savet kaže. Prosto mi se nameće analogija sa čovekom koji je mnogo voleo svog psa, pa mu se srce cepalo što mora da mu odseče rep. Iz prevelike ljubavi, rep mu nije isekao odmah, ceo, nego ga je seckao svakog meseca po santimetar.

Nikome ne treba premijer meka srca (niti hirurg, daleko bilo), već onaj sa sigurnom rukom, koji će najpre da ukine sva službena vozila. Nema para, i tačka. Onaj koji će, istovremeno, da raspiše konkurs za direktore javih preduzeća, koji će iz svog džepa da plaćaju minus koji naprave. Uz to, da vlada raspiše konkurs za guvernera Narodne banke, ali pravi konkurs, na primer, kao onaj u Velikoj Britaniji, gde su mogli da se jave stručnjaci iz celog sveta, pa dobiše Englezi guvernera – Kanađanina.

A narod kad vidi – odlete Bajatović, odlete Jorgovanka, odleteše limuzine... dobiće prvi jasan signal da je dogorelo do noktiju.

Ključne reči: Nema ključnih reči

Komentari  

 
+1 #1 Miško 27-09-2014 08:24
Odlično! Surovom istinom protiv demagogije.
Citiraj
 
 
-2 #2 Veseli Penzioner 27-09-2014 08:47
Šta nas briga. Imamo mi naš "Beograd na vodi". Mislim maketu.
Citiraj
 
 
+2 #3 Čitalac 27-09-2014 09:58
Dobra analiza.
Citiraj
 
 
-4 #4 Veseli Penzioner 27-09-2014 11:09
Оља Бећковић: Утисак недеље је забрањенБЕОГРАД – Ауторка емисије „Утисак недеље” Оља Бећковић изјавила је данас да емитовање те емисије на телевизији Б 92 није одложено до даљег, него је она забрањена.

„'Утисак' није одложен до даљњег, него је забрањен и ја нисам одбила договор, него сам одбила ултиматум. Ја сам уцењена да је једини начин да наставим да радим своју емисију по важећем уговору до марта да претходно потпишем да у новембру прелазим на Инфо канал Б 92”, рекла је Оља Бећковић агенцији Бета.

Она је истакла да то „не може сматрати никаквом пословном одлуком, већ политичким налогом”.

Телевизија Б 92 саопштила је раније данас да се емитовање емисије „Утисак недеље” ауторке Оље Бећковић и продукцијске куће ПГ мрежа на телевизији Б92 одлаже до даљег.

Емитовање је одложено на неодређено време „с обзиром на то да упркос преговорима још није постигнут договор између менаџмента телевизије Б92 и Оље Бећковић и продукцијске групе Мрежа”, навео је Б92 у саопштењу.
Бета

Živeli podrepaši SNS-a i Zlatoustog !!! :D

Druže .... mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo !!! :lol:
Citiraj
 
 
-1 #5 Istina 27-09-2014 13:24
Pun mi .... i tih intelektualaca i njihovih praznih prica. Pa hajde jednom nek izadju,neka se organizuju i povedu ovu gologuziju u proteste i u stvaranje normalne drzave.

Nego i oni ususkani sa svojim primanjima iz budzeta, pa onda po neka siva tezgica i eto parica oko 2-3 hljade evrica i milina bozija. Usput prate konkurse i deca odlaze na studije u savremene zemlje ili postaju profesori kod njih na fakultetima i to je kraj vrzinog kola.

Izuzetno cenim profesorku Danicu Popovic, ali mnogo stvari znamo i mi prosecni ljudi, samo ne znamo kako da se organizujemo.

Pa hajte vi profesori, lekari, advokati, ucitelji, nastavnici, inzenjeri, menadzeri i ostala gologuzijo, a mislim da nas ima pismenih bar 30%, izadjimo i krenimo...

Ne mogu vise da slusam kritike, a niko nista nece da preduzme. Tako su Aco i Nidza pricali i kritikovali dok nisu dosli na vlast, a sada ne rade nista...
Citiraj
 
 
+1 #6 bosko 28-09-2014 06:26
Истино имали смо ми вођа.
Тито је био бравар и гурао рају с` оне стране браве. Милошевић је био финансијски стручњак и банкротирали смо. Тадић је психолог и полудели смо. Тома је гробар и... Како год окренеш на....ли смо.
Citiraj
 
 
-4 #7 Budući penzos iz RK 28-09-2014 11:07
Budući kolega "Veseli penzioner", zaboravili ste ove podrepaše "tetkinog mezimca" u Krušiku.

Čujem da u gradu više nema vazelina ? :lol:
Citiraj
 
 
-3 #8 R.Pecelj 28-09-2014 11:14
E moj Boško al si ti naivan. Kakav crni bravar. To je bila žvaka za radničku klasu.
Završio je on sve potrebne škole i u Evropi i u Rusiji da nas lepo "usreći" .

E da osta Kralj i kapitalizam, druga bi pesma bila. Piso bi ja tebi opet neko pismo al sa francuske Rivijere. :lol:
Citiraj
 
 
-9 #9 АТЕИСТА 28-09-2014 22:15
Citiranje R.Pecelj:
E moj Boško al si ti naivan. Kakav crni bravar. To je bila žvaka za radničku klasu.
Završio je on sve potrebne škole i u Evropi i u Rusiji da nas lepo "usreći" .

E da osta Kralj i kapitalizam, druga bi pesma bila. Piso bi ja tebi opet neko pismo al sa francuske Rivijere. :lol:Пшташ там*? У Француској ти је краљ завршио. :cry:
Citiraj
 
 
-5 #10 АТЕИСТА 28-09-2014 22:51
Citiranje Budući penzos iz RK:
Budući kolega "Veseli penzioner", zaboravili ste ove podrepaše "tetkinog mezimca" u Krušiku.

Čujem da u gradu više nema vazelina ? :lol:Е бивши председниче Р.К. исте смо ку,,те среће, и мени је прва пензија пре 17 год. умањена 12% ал се не жалим. Боље што поштар стиже први и донесе 12% мање, па поп не сврну, боље је веруј на реч и то ону пионирску. :-*
Угледај се на чика Бошка и мене и песма до неба и то она "Мирно спавај нано два пута је јадно :zzz "Нек је срећна и дуговечна а није нај важније колка је,
Citiraj
 
 
-4 #11 Omladinac 29-09-2014 08:55
Citiranje АТЕИСТА:
Citiranje Budući penzos iz RK:
Budući kolega "Veseli penzioner", zaboravili ste ove podrepaše "tetkinog mezimca" u Krušiku.

Čujem da u gradu više nema vazelina ? :lol:Е бивши председниче Р.К. исте смо ку,,те среће, и мени је прва пензија пре 17 год. умањена 12% ал се не жалим. Боље што поштар стиже први и донесе 12% мање, па поп не сврну, боље је веруј на реч и то ону пионирску. :-*
Угледај се на чика Бошка и мене и песма до неба и то она "Мирно спавај нано два пута је јадно :zzz "Нек је срећна и дуговечна а није нај важније колка је,

Mirno spavaj nano sve je r.......o
Citiraj
 
 
-5 #12 koment 29-09-2014 10:07
Држимо се теме: прочитао сам изворно, у Политици, текст, сад нисам, па ћу интерпретирати по сећању. Није нека уштеда, али је значајан СИМБОЛИЧКИ ЧИН, то са службеним аутомобилима, пише Даница, ако сам добро опорависао. Пишем то поводом овог нашег кукетања око НЕДОСТАТКА ПАРА да се отклоне заиста страшне последице мајских поплава. Знам да ово тражи подробнију анализу, али идемо мало пречицом: КАКО МОГУ ТОЛИКО ДА [cenzurisano]ЋУ И КУКУМАВЧЕ ЗА ПОМОЋ ОНИ КОЈИ то раде из кола која вреде по десетине хиљада евра. Кад би могла да се направи нека фотомонтажа типа да се кроз отворене прозоре бесних џипова, лимузина типа ганц нових ОКТАВИЈА, кроз прозоре више него вредних викендица протури ПРОСЈАЧКА рука која моли Републику, али и СВЕ ГРАЂАНЕ ове земље да уделе јер, забога, нас је снашао страшан поводањ. Јесте снашао, АЛИ ДА ЛИ СМО МИ УЧИНИЛИ СВЕ ШТО ЈЕ ДО НАС да помогнемо себи. Овако, нико неће да иде испод онога што је зарадио, отео мућкама или преваром, сјајним СНАЛАЖЕЊЕМ У ЖИВОТУ (сналажење = ђон уместо образа = само ја и моји да живимо, остала гулија нек цркне= у се на се и пода се = живот ти је ШТО ПРОТУРИШ КРОЗ ВРАТИНУ И НАТАКНЕШ НА БАТИНУ). Ако је земљу у целини и целости (Ж. Обретковић) снашло све ово што се назива стањем ПРЕД КОЛАПС ДРЖАВЕ, зашто би Ваљево, Љиг, Обреновац, Осечина, Крупањ и други у вези са поплавама, са својом додатном муком, били поштеђени РАДИКАЛНИХ мера. Ми смо одушевљени тиме да се гузоње лише својих МИЛОГУЗОВОЗНИЦА на републичком нивоу, али нећемо тај исти принцип да применимо на себе и своје место које је двоструко пострадало: ем се наше МАЛО МИСТО налази у земљи која је по себи на ивици провалије ем нас је снашло све ово са поплавама, клизиштима свим другим недаћама, да не кажем несрећама. (Не могу а да не цитирам сатиричара: БИЛИ СМО НА ИВИЦИ ПРОВАЛИЈЕ, А ОНДА СМО НАПРАВИЛИ ОДЛУЧАН КОРАК НАПРЕД). Не мислим овде само на радикалне потезе у вези са влашћу, са , како се каже, НОСИОЦИМА исте. Не, и тзв. обични грађани треба да покажу високу свест у оваквим, изузетним, ситуацијама. Нису само аутомобили, џипови и викендице у питању. Да се народ уз помоћ власти понаша У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ, дошло би се брзо до тога да СВИ који имају било шта а да им не угрожава голу егзистенцију треба да дају свој, сразмеран, допринос. Дошла би ту на ред, немам ништа против, и моја пензија , делом као смањење које важи за целу Србију, а делом, опет, али искрено, немам ништа против, као нешто што важи само за поплављена места, међу којима је и Ваљево. Могу да замисли неку муку и беду широм Србије који ЗНА да се нека његова парица слила у фонд за обнову на пример Ваљева, кад негде види, сретне неког ЛИКА са ВА регистрацијом како га мучног, јадног и никаквог заспе облаком прашине или испрска и изблатњави, ако је киша, и та мукица има пуно право да помисли: Ово сам и ја помогао, ово је овако страшно и понижавајуће (за мене) уз помоћ и неке моје парице. Али, мангаши су ИМАЛИ ПРОХОДНОСТ КА РЕПУБЛИЦИ, ИМАЛИ СУ ЂОШУ, ЂОША ИВИЦУ, ИВИЦА (док не проради МАРИЦА) ИМАО АЛЕКСАНДРА, АЛЕКСАНДАР АНГЕЛУ...), СНАШЛИ СЕ ЉУДИ и све је дивно и бајно, НЕ ДИРАМ МЕ У АУТО, НЕ ДИРАЈ МЕ У ЏИП, НЕ ДИРАЈ МЕ У ВИКЕНДИЦУ, НЕ ДИРАЈ МИ У ПРИМАЊА. Све ми то личи на оног директора који је подвикнуо: НЕ ДИРАЈТЕ МЕ У СЕКРЕТАРИЦУ!
Citiraj
 
 
-6 #13 pesnik 30-09-2014 08:31
Svud me diraj,al u novcanik nemoj.
Citiraj
 
 
-5 #14 Veseli Penzioner 01-10-2014 14:27
ZA BOLJE I NISMO/STE

1.Dok se mi bavimo gej paradom - na Kosovu se zloupotrebljava ju sredstva iz budžeta Republike Srbije,
2. Dok se mi bavimo zloupotrebom sredstava iz budžeta Republike srbije na Kosovu - još nije počela obnova kuća u Obrenovcu,
3. Dok se mi bavimo time što još nije počela obnova kuća u Obrenovcu - selo Janjinu (i ostala poplavljena mesta) niko više i ne spominje,
4. Dok se mi bavimo zaboravljenim ljudima u polavama - Ministar policije je i dalje doktor nauka,
5. Dok se mi bavimo doktoratom ministra policije - gradonačelnik Beograda je i dalje doktor nauka,
6. Dok se mi bavimo doktoratom gradonačelnika Beograda - Aleksandar Šapić i dalje ima titulu doktora nauka,
7. Dok se mi bavimo doktoratom Aleksandra Šapića - osumnjičeni iz afere "Index" su vraćeni na posao i unapređeni,
8. Dok se mi bavimo osumnjičenima iz afere "Index" - Mišković savetuje vladu na ekonomskom forumu,
9. Dok se mi bavimo Miškovićem kao savetnikom vlade - Beko savetuje vladu oko privatizacija,
10. Dok se mi bavimo Bekom kao savetnikom vlade - Dušan Bajatović na čelu najvećeg gubitaša medju javnim preduzećima prima platu od nekoliko desetina hiljada evra mesečno,
11. Dok se mi bavimo Platom Dušana Bajatovića - Danica Drašković je ponovo u odboru direktora NIS-a, na predlog Republike Srbije,
12. Dok se mi bavimo Danicom Drašković - "Peščanik" je skinut sa B92,
13. Dok se mi bavimo "Peščanikom" - "Mentalno razgibavanje" je skinuto sa B92,
14. Dok se mi bavimo "Mentalnim razgibavanjem" - "Utisak nedelje" je skinut sa B92,
15. Dok se mi bavimo "Utiskom nedelje" - Još se neznaju inspiratori i nalogodavci atentata na Zorana Đinđića,
16. Dok se mi bavimo inspiratorima i nalogodavcima atentata na Zorana Đinđića - Još nije do kraja rasvetljeno ubistvo Slavka Ćuruvije,
17. Dok se mi bavimo ubistvom Slavka Ćuruvije - Još uvek nije razrešeno ubistvo novinara Milana Pantića,
18. Dok se mi bavimo ubistvom Milana Pantića - još uvek nije rasvetljeno ubistvo Dade Vujasinović,
19. Dok se mi bavimo ubistvom Dade Vujasinović - Javnost ne zna ko je i zbog čega ubio gardiste u Topčideru,
20. Dok se mi bavimo ubistvom gardista u Topčideru - Mira Marković uživa u Moskvi kao kraljica, na naš račun,
21. Dok se mi bavimo Mirom Marković - još se ne zna šta je sa "Kiparskim" parama,
22. Dok se mi bavimo "Kiparskim" parama - skidaju se plate i penzije u javnom sektoru,
23. Dok se mi bavimo skidanjem plata u javnom sektoru - državni funkcioneri još voze službena vozila na naš račun "nesmanjenom žestinom",
24. Dok se mi bavimo voznim parkom državnih funkcionera - Zvezdan Terzić i dalje neometano obavlja javnu funkciju,
25. Dok se mi bavimo Zvezdanom Terzićem - Nebojša Čovič i dalje neometano obavlja javnu funkciju,
26. Dok se mi bavimo Nebojšom Čovićem - Tomislav Karadžić i dalje neometano obavlja javnu funkciju,
27. Dok se mi bavimo Tomislavom Karadžićem - Vlada daje milion (naših) dolara zbog bahatosti Miladina Kovačevića
28. Dok se mi bavimo Miladinom Kovačevićem - Velja ilić je ministar bez portfelja u vladi,
29. Dok se mi bavimo Veljom Ilićem - Tomislav Nikolić u vreme najveće štednje vodi njih 15 u Njujork i potroši 78.000 E (a i dalje ne zna naziv smera na master studijama),
30. Dok se mi bavimo Tomislavom Nikolićem - Ivica Dačić nije ni saslušan u vezi afere "Kofer",
31. Dok se mi bavimo aferom "Kofer" - Niko nije odgovara za propast "Univerzal" banke
32. Dok se mi bavimo aferom "Univerzal" banke - niko se više ni ne pamti onaj džak sa glasačkim listićima i tad izrečeno obećanje (ludom radovanje).
Citiraj
 
 
-8 #15 bosko 02-10-2014 06:02
Волео бих да схватим, да ли треба или не да се бавимо оним што си навео.
На пр. 1.Dok se mi bavimo gej paradom - na Kosovu se zloupotrebljava ju sredstva iz budžeta Republike Srbije,
2. Dk seo mi bavimo zloupotrebom sredstava iz budžeta Republike srbije na Kosovu - još nije počela obnova kuća u Obrenovcu, И тако редом. Док се бавимо једним проблемом други пролази. Онда се бавимо другим проблемом трећи пролази.
Тако излази да се ми бавимо са свим проблемима што и не мора бити тако лоше.
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja