Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr

VALJEVSKO BLOGOVARANJE

Edgar Dahl

Objavljen od Boško
Boško
Boško još nije napisana biografija
Korisnik je trenutno offline
na nedelja, 25 oktobar 2015
in FILOZOFIRANJE 8 Komentara

Ово је један део биографије Edgar Dahl који сам случајно открио на интернету. Превео сам помоћу компјутерског преводиоца и уз обраду професора англеског. Едгар Дахл је рођен у ДДР-у и за себе каже да је одгајан као атеиста, а не да мрзи религиозне. У ствари он је према религији био равнодушан.
„Једног недеље пре подне , имао сам око десет година, закаснио сам на приказивање филма „Богородична црква у Паризу“. Враћајући се кући пролазио сам поред катедрале „ Светог Павла“ и одлучио сам да се увучем у цркву. Тамо сам затекао двадесетак људи око 60-70 год.. Прво су ме узнемириле морбидне слике на зидовима са пуно крви, устајао ваздух као и Спаситељ разапет на крсту. Да бих видео шта ти људи раде пришао сам ближе. Једни другима су додавали чашу и тањир и говорили „Једите тело и пијте крв господа“. Од страха сам задрхтао. Како неко може јести месо и пити крв човекову. Трчећи отишао сам кући и одмах упитао мајку о тим људима. Она ми је одговорила: „ Ти људи су хришћани и они верују у Бога, Сатану у Рај и Пакао, али то нема везе са нама и нас то не интересује.“
„С` обзиром на моју равнодушност према религији, као студент уписао сам филозофију и теологију. Што је све изненадило. Заинтригирали су ме филмови „Седми печат“ од Ингмар Бергама и роман „Браћа Карамазови“ од Достојевског. Студирање теологије пружило ми је лепо образовање из хуманистичких наука. Учио сам о филозофији а и научио сам хебрејски, грчки и латински, психологију и педагогију а и уживао сам у историји уметности и идеји политике“,
„Кроз школовање сам разумео да су раније постојали разлози за веровање у творца али данас они нису убедљиви. Ако узмемо „ онтолошки аргумент за постојање Бога“ који тврди да је Бог велики и да од њега нико не може бити већи. Другим речима Бог је све-могуће савршенство. Он је савршен у знању, власти и врлини. Ако је то биће савршено онда то биће мора постојати. Јер ако не постоји не би било савршено. Имануел Кант је навео да је овакав аргумент погрешан. Постојање није власништво. Дефиниција Бога може да нам каже какво биће он мора бити. Да ли он постоји потпуно је различита ствар, која не може битин решена обичном дефиницијом. „Космолошки аргумент за постојање Бога“. Све што постоји је узрок нечега. Ако све има узрок онда и космос има узрок. Ако је све настало са разлогом онда је и Бог настао са разлогом.и тако све у назад до безконачности. Да је Бог сам себи узрок је неприхватљиво. Теолошки аргумент да је у природи и космосу све у неком складу и у неком реду и да је то последица рада једног супер интелегентног дизајнера а то је Бог. Колико год овај аргумент био привлачан није убедљив, јер оно што изгледа да је дизајнирано, не мора да значи да је дизајнирано.
Дарвиновом теоријом о еволуцији имамо прихватљиво решење, да је то адаптација природне селекције. Гледајући болесне око себе доводимо у сумњу вољу дизајнера. „Епикур“ Да ли је Бог спреман да спречи зло? Ако не може онда није свемогућ. Ако је у стању а не жели, онда он није добронамеран. Ако је способан и вољан онда одакле зло? Традиционалан одговор хришћања је да смо то заслужили, па и чак новорођенче. Нико не може порећи да у свету има пуно патње, али је смешно рећи да је та патља за морални напредак. На земљи је број људи мали у поређењу са свим живим бићима, која исто трпе без моралног напретка.
После студирања одлучио сам да специјализујем етичка питања која проистичу из нових биолошких и медицинских технологија. Тако сам сазнао да не постоји ни једно биотехничко питање које црква не коментарише. На тај начин они намећу своје мишљење свима и остављају утисак да су стручњаци за биотехничка питања.
Људи данас верују да су етика и религија нераздвојни, и да је религија темељ етике и да без теологије не може бити морала. Верујем да уверење да се етика заснива на религији резултат два миленијума хришћанске индоктринације. Божије заповести су угравиране у дечији ум па кад одрасту неће се запитати да ли је то тачно. Свештенство поздравља претпоставку да је религија темељ морала и претећи упозорава да се социјалне катастрофе могу избећи повратку у цркву. Папа Бенедикт 16-и упозорио је да ако окренемо леђа Богу нећемо моћи да разлучимо добро од зла. Идеја да је религија камен темељац етике најбоље илуструје такозвана „Божанска команда теорије етике“ По овој теорији расазнати лоше од доброг је лако. Право је оно што Бог одобрава, а лоше је оно што не одобрава. Сократ је давно поставио питање, Да ли је милосрђе добро што га је Бог одобрио или је Бог добар што милосрђе одобрава. Ако неко одговори „Доброчинство је добро што га је Бог одобрио“ онда он признаје и да Бог одобрава и суровост
Логичан коментар је да је доброчинство добро јер ослобађа живо биће од патње. Ово би био разуман одговор кад би Бог заиста постојао.
Етика се не заснива на религији и она је независна од теологије. Морални теолози немају већи захтев према моралној истини него морални филозоф или било које друге особе која прихвата правила за побољшање људске добробити.
Либерална демократија је заснована на стриктној одвојености цркве од државе и она треба да омогући свим људима да живе према својим начелима.


Ključne reči: Nema ključnih reči

Komentari  

 
+7 #1 komentator 25-10-2015 16:26
A dije Bosko komentar?
Citiraj
 
 
+6 #2 Ваљевац 25-10-2015 20:27
У својој огромној жељи да "научно" поткрепи свој атеизам, друг Бошко не престаје са потрагом на интернету да нађе што више истомишљеника за свој религиозни став. То је за похвалу а са друге стране, његова упорност да другим који верују у Бога, докаже да греше произилази из његове, ипак, несугурности у свој став па стога цитира разне ауторитете не би ли оставио утисак на остале коментаторе јер он сам не може ништа да докаже. Друг Бошко је крштен у православној цркви јер је то у време када се он родио било сасвим нормално. Постављам питање које сам још једном у свом ранијем коментару нагласио, упркос силном труду да нас импресионира оа "поткрепљеним" аргументима да Бог не постоји,друг Бошко, као крштени православац мора да званично напусти цркву да би наставио са својим ставовима јер се не може служити и Богу и Мамону. То је та дилема која га стално тера на непресталу потрагу аргумената које, уз сву своју жељу, ипак не може да нађе.Није му лако, заиста.
Citiraj
 
 
-6 #3 bosko 26-10-2015 07:21
@ Ваљевац
Што се тиче мог крштења ти си у праву. Међутим, прескачеш једну чињеницу а можда и више њих. Мене нико није ни питао хоћу ли бити крштен или не. Ни тебе нико није питао.
За мене није ово велики труд, много је мањи од твог кад пишеш о мом карактеру а не о оном што стоји у тексту. Твој коментар схватам као избегавање полемике са аргументима, јер је евидентно да немаш појма о теми коју сам одабрао. Зато можеш да коментаришеш колико хоћеш на начин који ти сопствена памет допушта, мени то не смета. Пре би се рекло да ти ниси сигуран у својој вери, чим те иритира моје писањеж Што се тиче цитирања то си у праву, јер и твој као и мој живот се састоји потпуно од цитирања дргих. Ти ниси измислио питагорину теорему али је употребљаваш као и све друге принципе који чине живот.
Ја не потцењујем твоје образовање које је сигурно веће или шире од мог образовања. Зато се чудим што ти изостају аргументи о мишљењу изнетом у тексту.
Citiraj
 
 
+3 #4 Ваљевац 26-10-2015 07:48
Нема ту много философије друже Бошко, у већини тема коју одабиреш на овом сајту провалачи се једна нит а то је окорели атеизам и богоборство, што је твој став. Што се тиче аргумената, за које кажеш да их немам само ћу изнети три, мислим да је то неко већ раније поменуо овде а који више него јасно говоре о постојању Бога а они су:
1. Паљење благодатног огња на Велику Суботу по јулијанском календару у цркви Христовог Гроба у Јерусалиму.
2. Појава облака изнад планине Тавор у Светој земљи на дан Преображења Господњег у климатским условим који као резултат имају више од 300 ведрих дана у години у тој области.
3.Богојвљенска водица која остаје свежа и питка и више месеци и година после сипања у флашу без додавања било кавих састојака.
О моралу, у овом или оном облику, заиста се може пуно причати, но с обзиром на твој богоборачки став који стоји иза сваке твоје теме, мислим да је ово што сам горе навео довољно. Ако будеш рекао да ово горе нико није видео ни доказао, постајеш апсолутно некомпетентан за ову дискусију.
Citiraj
 
 
-2 #5 tesnjar 26-10-2015 08:54
Бошко се непоправљиво понаша по оној народној: "Видела жаба да се коњи кују па и она дигла ногe да је поткују."

Питање религије уопште, филозофско је питање, тако да је смешно цитирати професора патолигје Дала и његова дечачка схватања религије као нешто о чему би се полемисало.
Смешно је када човек умисли да је стручњак за све, а није савладао ни основне ствари, као, презиме цитираног проф. Дала, за кога стручњак Бошко и његов консултант проф.енглеског језика кажу Дахл.
Citiraj
 
 
-5 #6 bosko 26-10-2015 10:39
То о чему пишеш и питаш мене је обична манипулација необразованм рајом. Сам кажеш да је о томе писано. Ако се добро сећам реч је о белом сумпору који се пали сам од себе. Зато са попом у тој одаји несме бити нико присутан. То је објашњено. Водица промешана босиљком је дезифекционисан а јер ако никад ниси јео салату од босиљка ти и не знаш какав укус има. Мени не треба никаква копентенција јер не наседам на поповске глупости, на које наседаш ти. Мени је довољно да си ти прочитао, и да о томе размишљаш. Све остало је неважно.
Заборавих да ти кажем да у Соко бањи само један дан у години има магле. Можда је и то божије чудо-))))
Citiraj
 
 
+7 #7 zarko 26-10-2015 11:34
Nw daj se Bosko,hoce ovi mangupi da te ponovo privedu veri.
Citiraj
 
 
-1 #8 bosko 26-10-2015 16:40
Деси се да се и погреши кад се помеша латиница и вуковица. А злонамерни једва чекају. Ето ја сам поправио. Даље тешко је злонамерном објаснити да је Дал завршио теологију и да није патолог. Нигде ни речи , да ли је његово поимање Бога исправно или прави грешку, због тога и тога. Ја не мислим да сам стручњак, како пакосни и паметњаковићи желе да ме опишу нити је њихов коментар мени потребан.
Зато господо причајте онако како сте сами себе васпитали и останите скривени испод тепиха.
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja