Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
COOLTURA
Muzejske priče: Čime smo se igrali ?
nedelja, 03 maj 2020 20:01
Najomiljeni deo dana u životu svakog deteta je vreme posvećeno igri. Deca se u toku svog odrastanja igraju sa različitim igračkama, na različite načine, a svaka od njih utiče na njihov rast i razvoj. One su veoma važne za intelektualni i fizički razvoj deteta. Igra predstavlja slobodnu, spontanu i najvažniju aktivnost u odrastanju svakog deteta.  U igri dete prerađuje i proživljava ono što ga muči i raduje. Možemo dosta saznati o njegovom razvoju kroz ponašenju tokom igre. Kroz igru se upoznaje, zbližava, razvija i stvara.
Igračke doprinose socijalizaciji dece. One omogućavaju sticanje osnovnih znanja o ljudima i društvenim odnosima. Deca kroz igru razvijaju socijalnu inteligenciju i socijalizovano ponašanje.Igračke omogućavaju detetu da maštaju, ispoljavaju emocije, razmenjuju ideje, rezonuju, uviđaju, rešavaju probleme i tako razvijaju svoju inteligenciju.

Slikajući i praveći omiljene modele od raznih materijala deca zadovoljavaju potrebu da izraze svoja iskustva i osećanja. Na taj način igračke-materijali koje koriste (bojice, glina, plastelin, itd) pri tom doprinose razvoju komunikacije i stvaralaštva kod dece.

Veliki značaj igre i igračaka je u izgrađivanju dečije ličnosti i razvijanje njihove sposobnosti. One ih pripremaju za niz funkcija koje ih očekuju u životu. Nesumnjiv je značaj igre za pravilan razvoj deteta. Kroz igru dete uči, razvija motoričke sposobnosti i ostvaruje pozitivan odnos prema sebi i društvu.

Igračke
Tokom XIX veka većina igračaka su bile proizvod kućne radinosti. Deca su uz pomoć roditelja, rodbine i drugara  pravila igračke od dostupnih materijala iz svog okruženja: krpice, drveta, šišarki, žireva, testa, klipa kukuriza, blata, gline, vune i platna. Deci su se igračke retko kupovale, uglavnom za praznike.

Bake i majke su devojčice učile pletenju, tkanju, vezu, štrikanju. One su svoje veštine uz pomoć majki ili baka koristile da bi od vune plele ili pravile krpene lutke od ostataka tkanina, vune, konca. Krpene lutke su se punile kao jastuci: slamom, tkaninom i vunom, a lica su im obično iscrtavale ili vezle. Za kosu im je poslužila vuna. Lutke su se mogle kupiti na vašarima i pijacama i bile su povoljnih cena. Sredinom XIX veka u gradskim sredinama devojčice su dobijale lutke iz inostranstva, a mogle su se kupiti i u prodavnicama mešovite robe. Uvozne lutke su bile veoma skupe, pa je retko ko mogao da ih priušti. Početkom XX veka izradom lutaka i nameštaja za lutke počinju da se bave i stolari. U gradskim sredinama, kod grnčara su se kupovale glinene lutke i svirale.
Dečaci su pravili svoje igračke od gline i drveta uz pomoć očeva ili drugara. Od gline su pravili pištaljke i klikere, a od drveta su pravili lukove i strele, praćke, čigre, noževe, mačeve i druge igračke. Stolari su pravili drvene konjiće, kola, vozove, kolica, avione i automobile od drveta.NARODNI MUZEJ VALJEVO 
"KAMEN ZA POD GLAVU" poklon predstava
utorak, 14 januar 2020 19:30
fotoTradicionalno u drugoj polovini januara ovdašnja kompanija “Europrom” poklanja gradjanima Valjeva neku od uspešnih pozorišnih predstava. Ovoga puta će to biti komad Milice Novković „Kamen za pod glavu“ u produkciji Gradskog pozorišta “Abrašević”.

Predstava u režiji Miroslava Trifunovića premijerno je izvedena pre nekoliko meseci u okviru poslednjeg izdanja “Abro festa” i zaslužila je veoma dobre ocene kako medija i kritike, tako i odlične reakcije publike.

Scenografiju je dizajnirao Dušan Arsenić, a kostimografiju uradila Branka Šišinački Obradović. U glumačkom ansamblu igraju : Katarina Vićentijević, Maja Lukić, Nikola Jezdić, Ljubivoje Marković, Uglješa Spasojević, Doroteja Vuković, Filip Stanić, Božidar Milić i Mićko Milinković
 
SVEČANO OTVOREN FESTIVAL “VALJEVSKI FILMSKI SUSRETI”
četvrtak, 12 decembar 2019 23:14
fotoVečeras je projekcijom biografske drame Dnevnik Diane Budisavljević počeo festival Valjevski filmski susreti u punoj sali Centra za kulturu grada Valjeva.Festival je svečano otvorila Drita Llolla, članica žirija i izvršna direktorka festivala Seanema iz Ulcinja.
Pre projekcije nagrađivanog filma Dane Budisavljević, Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala pozdravila je publiku sledećim rečima: „Valjevski filmski susreti postoje od 2014. godine, zahvaljujući entizijazmu mladih aktivista koji su želeli da vrate bioskopu u svoj grad. Od početka festival neguje rad mladih autora, a ovogodišnje izdanje je prvo koje otvaramo u ovoj divnoj velikoj sali Centra za kulturu, jer je i sam festival prerastao lokalne okvire i postao regionalni.Ove godine smo pripremili fantastičan program nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova u bioskopu 85, a ulaz na sve projekcije će biti besplatan.“
 
DECEMBAR OTVORENOG UMA
sreda, 11 decembar 2019 20:21
    fotoNakon vrlo uspešnog Valjevskog sajma knjiga DOCTRINA FAIR održanog 9. i 10. maja 2019. godine udruženje građana OPEN MINDED se odlučilo da godinu završi na adekvatan način nizom programa, koji će svojom tematikom sigurno zainteresovati sugrađane. Na ovaj način udruženje građana OPEN MINDED želi da uspostavi kontinuitet prisutnosti na valjevskoj kulturnoj sceni, kojoj  bi trebalo da je u interesu da neguje kulturnu varijabilnost i događaje, koji odudaraju od neprestano prisutnog obrasca estradizacije srpske kulture.
    Stoga dva događaja koja otvaraju decembarska dešavanja su partnerska gostovanja u Narodnoj biblioteci u Osečini 12. decembra gde će zavičajni autori Željko Obrenović i Luka Tripković predstaviti svoja dela. Željko Obrenović će u 18 časova predstaviti svoj strip „Кarton siti“, koji je izuzetno povoljno ocenjen od strane kritike zbog žanrovske šarolikosti sedam strip priča, ali i zbog neprestane težnje autora da na brutalno iskren način čitaocu predstavi ogoljen svet, koji, nažalost, često biramo da vidimo noseći ružičaste naočare. U 19 časova mladi i vrlo perspektivni romanopisac Luka Tripković predstaviće „Crnu knjigu“, prvu knjigu srpskog autora koju je objavila, u intelektualnim krugovima, sada već kultna izdavačka kuća BOOКA. Svojom novom knjigom Tripković donosi distopičnu viziju bliske budućnosti, koja usled zanemarivanja davno zaboravljenih humanističkih vrednosti, preti da bude profestko zaveštanje društvu koje strmoglavo tone.
 
TALENAT KOJI SVETLI – KONCERT PETRE SPASOJEVIĆ
ponedeljak, 09 decembar 2019 21:04
fotoU petak, 13. decembra, u 18 časova, na koncertnom podijumu valjevske muziče škole će nastupiti izuzetna mlada umetnica, učenica MŠ "Isidor Bajić" iz Novog Sada, Petra Spasojević.

Petra Spasojević je rođena u Кuršumliji, 22. decembra 2004. godine. Zbog takozvanog “inkubatorskog slepila” i potrebe za specijalnim obrazovanjem, sa šest godina seli se za Novi Sad, radi pohađanja nastave u osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju “Dr. Milan Petrović”.
Spletom srećnih okolnosti, Petra se upoznaje sa svojom budućom profesoricom klavira, odlazi na prijemni ispit i upisuje muzičku školu “Isidor Bajić”, gde je sada učenica šestog razreda, u klasi prof. Ane Frlin.
U međuvremenu, Petra se inkluzivno uključila u redovnu nastavu u osnovnoj školi “Sonja Marinković”, koju je uspešno završila u školskoj 2018/2019. godini.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 139

 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja