Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
NA SLADOLEDU SA TIJANOM
petak, 29 jun 2007 03:09

U poslednjih par meseci ime Tijane Mekić,  nastavnice srpskog u školi na Stavama, u mom prisustvu pomenuto je više puta od strane kolega iz prosvete i valjevskih kulturnih radnika. Naravno, u superlativu. Njen rad sa decom, pogotovo kroz dramsku sekciju škole na Stavama, nije mogao proći nezapažen. Drugu godinu za redom jedna predstava iz seoske škole, ubira sve simpatije na Dramskom festivalu valjevskih osnovnih škola, koji tradicionalno organizuje Omladinski centar. Sasvim dovoljan povod za kaficu i sladoled sa Tijanom.

Tijana Mekic 

Šta bi izdvojila kao svoju nabitniju osobinu u radu sa decom?

Mislim da i u nastavničkoj profesiji, ali i u životu čovek uvek treba da bude onakav kakav jeste, sa svim svojim manama i  vrlinama. Deca pogotovo cene tu osobinu. Ako je čovek takav, a desi mu se da ispolji neku svoju manu ili bude nedosledan u određenoj situaciji, deca to, po pravilu, osete, ali i oproste. Ja sam oduvek mrzela autoritete, naravno ne one prave, pozitivne koji se iskreno poštuju, već one koji zavode red i disciplinu kaznama, strahovladom i iživljavaju se nad decom. Zato se trudim da sa svojim đacima imam pravi drugarski odnos, jedino što mi persiraju i zovu nastavnice. Moj predmet to i dozvoljava, pošto predajem srpski jezik,  stvaramo opuštenu atmosferu na času kad radimo književnost, jer  svako treba da bude otvoren da iznese svoje mišljenje. Trudimo se da približimo knjige životu i život knjigama. Naravno, ima dece koja nisu dovoljno disciplinovana, ali čini mi se da i sa problematičnom decom imam bolji odnos nego ostali. Nemam nikakvih problema sa decom i kada bi me neko pitao koja ti je prva asocijacija na rad, na Stave, bez razmišljanja bih odgovorila - uživanje.

 Da li bi radije predavala u gradskoj školi?
Kad razmišljam o gradskoj školi, razmišljam o novom izazovu i iz tog razloga ne bih bežala od prelaska u gradsku školu. Ali i pored toga, više me inspirišu seoska deca, jer su u težem položaju. Ja lično uvek nastojim da deci pružim šansu, a njima su te šanse čini mi se potrebnije. Šta hocu da kazem, kada smo prvi put postavljali predstavu u Domu kulture kažem deci idite u ložu ili na balkon da se malo odmorite, a oni me pitaju – gde je to? Ove godine ti isti klinci su novoj deci to isto objašnjavali. Da ne govorim o tome da ni mnoga deca iz grada, a kamoli moja, seoska, nisu nikada bila iza bine Doma kulture, osetila aplauz, svetlost reflektora Ja u tome vidim svoj uspeh. Ako ništa drugo ulepšali smo detinjstvo toj deci.

Stave 

Koja je razlika između gradske i seoske dece?
Seoska deca su iskrenija u svim ispoljavanjima svojih emocija, bilo pozitivnim, bilo negativnim. Kod njih nema maski i pretvaranja, ako im je zbog nečega krivo, onda im je krivo i to vrlo jasno pokazuju. Svoje emocije ispoljavaju na pravi način. Gradska deca su nešto drugačija. Ne mogu da kažem da su iskvarena, jer jako volim decu i svoj posao, pre se može reći da su pod većim uticajem sredine, medija i svega onog što zovemo današnjicom. To može da bude dobro, ali u puno slučajeva je to vrlo negativan uticaj. Ne mogu da razdvajam pa da kažem da više volim seosku ili gradsku, ali sam definitivno na strani seoske dece pre svega zbog njihove iskrenosti.
U početku kada sam im predočila da postoji dramski festival osnovnih škola, koji organizuje Omladinski centar, i pitala da li imaju volje da učestvuju u tome, oni zapravo, nisu ni znali šta to znači. Šta znači Dom kulture, šta znači bina, šta znači scena, šta publika? Imali su veliku tremu. Sećam se te prve godine, glavna glumica mi je pred predstavu rekla: -Joj, nastavnice, ja celu noc nisam mogla da spavam, a kad sam zaspala sanjala sam da sam postala holivudska glumica koja je dobila Oskara. Šta to može da znači, je li to dobro ili loše?

Odgovorila sam joj da je dobro i da ne može ništa loše da bude, i zaista, mi smo na festivalu sjajno prošli. Sve to je bio tako veliki posao, bilo je najlakše spremiti predstavu, a ja sam mislila da je najteže. Organizovati sve tehničke detalje od autobusa do toga ko će da dočekuje decu dok ja probam sa glumcima, bilo je strašno naporno. Legneš da spavaš i preispituješ se šta sve treba da poneseš, šta sve da uradiš, sve da stigneš. Ali taj napor i taj pritisak se potpuno zaboravljaju kada deca izađu na scenu. Sve nestaje kad doživiš aplauz na otvorenoj sceni. Taj dečji entuzijazam me je naterao da i ove godine učestvujemo na festivalu. Osvojili smo dve nagrade za najbolji scenario, koji je pisao moj kolega Brana Đurović, i za epizodnu ulogu. Prošle godine je baš ta glavna glumica, koja je glumila nastavnicu geografije i istorije, u Autobiografiji Branislava Nušića, pobrala najveći aplauz i dobre kritike. Mišljenje žirija je da se već drugu godinu za redom, publika najviše smeje na naše predstave i da smo postavili na scenu prave komedije.

Stave 

Koji je intenzitet rada dramske sekcije?

Naša dramska sekcija je vrlo aktivna. Svake godine organizujemo dramski megdan, na kome učenici viših razreda spremaju predstavu na osnovu tekstova iz svog školskog programa, a žiri zatim bira najuspešnije odeljenje. Ove godine su čak napisali svoj scenario i imitirali pojedine profesore i to je bilo fantastično. Mi smo padali od smeha, čak i nastavnici koji su poslužili kao modeli za glavne aktere. Deca na taj način i obrazuju, mislim da su se oslobodili treme, vole da glume, vole da uče tekstove, tako da je prvo pitanje kad uđem u učionicu u septembru – Nastavice, kada je dramska sekcija? Mi od decembra do aprila spremamo tri predstave. Radimo redovno, deca se naviknu na to i raduju  se iskreno.  Najlepše je kad mi sednemo i pričamo o tome šta i kako ćemo da radimo. Uvek im dozvolim da daju svoje predloge i to je ustvari najlepše. Na taj način nisu samo glumci, nego vrlo često i režiseri i scenarsti. Zbog te njihove pokretačke energije, ja sam im stvarno zahvalna.


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja