Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
DEČKO KOJI OBEĆAVA
ponedeljak, 30 april 2007 03:33
Kada su nedavno valjevski mediji objavili vest o uspehu učenika osnovne škole “Nada Purić” na takmičenjima iz fizike i informatike, neko me je pitao zašto nisam uradila intervju sa Vladanom Cvejanovim, učenikom VIII razreda, pobednikom okružnog takmičenja iz informatike. Odgovorila sam da bi bilo glupo da se ponavljamo, kad ćemo već raditi isti za koju nedelju kad postane prvak Srbije. I nisam pogrešila...  vladan cvejanov

Pre nepunih godinu dana si se doselio iz Bečeja u Valjevo, kako si se prilagodio novoj sredini, školi, okruženju svojih vršnjaka?

Od početka sam znao da će mi promena prijati, jer sam nekoliko godina unazad letnji raspust provodio u Valjevu, te sam imao priliku da upoznam mnogo zanimljivih ljudi i steknem dosta prijatelja. Bečej je mali grad u kom nisam mogao da se pronađem i zadovoljim u pravom smislu. Jednostavno se nisam dobro razumeo sa ljudima koji su me okruživali, što se odnosi i na moje ondašnje drugare iz razreda. Bio sam odličan đak i mnogi su mi svojim zadirkivanjima odmagali u nameri da razvijem sebe kao kreativnu ličnost i postignem uspeh u onome što naumim. Uspeh je samo izazivao podsmeh. U Valjevu imam super društvo koje me totalno podržava. Cene moj rad, tu su kad treba da mi pomognu, a posebno kad slavimo .

Prvi put jedno ovako priznanje je dobio učenik iz valjevske škole, koliko je to zasluga škole u kojoj učiš, a koliko tvog individualnog rada?

U Valjevo sam došao sa dobrim predznanjem koje sam uglavnom sam stekao, ali sve ono što nisam znao, imao sam od koga da saznam. Glavni krivac za to je moj nerođeni (D)ujak, Dušan Perić. Svojim dolaskom ovde sam ozbiljnije počeo da se bavim web programiranjem, jer je tad započet projekat www.ugradu.info, što je još više probudilo moje interesovanje za tu tematiku. Kad bolje razmislim, u Valjevu imam mnogo više potencijala da učim i napredujem, i mislim da je to presudno u mojoj odluci da nastavim školovanje u ovom gradu. Porodica me je u potpunosti podržala, ali ništa ne bi bilo od svega toga, da škola u koju sam se upisao nije dala svoj maksimum, posebno nastavnik informatike Đorđije Bubanja. Pripremao me je za takmičenje i za ovaj rezultat mu dugujem jedno veliko hvala, jer da nije bilo njega i njegove podrške, ne bih ostvario ovakav uspeh. Pomogli su mi i ostali nastavnici -  nisam morao da idem u školu pred sama takmičenja, pa sam imao vremena da se spremam.

Koliko ti je bilo teško da savladaš sve školske obaveze, spremaš se za prijemni i ovo  takmičenje, i pride baviš web dizajnom u okviru portala ugradu.info?

Bilo mi je teško u početku dok se nisam navikao na novu školu, nastavnike, način rada u školi, jer je ovde mnogo ozbiljnije nego u Bečeju. Imao sam želju i da postignem sve u školi, i da se družim i da učestvujem u izradi portala. Ušao sam u štos, pa sada bez problema stižem da učim i za školu i za prijemni ispit, radim, fotografišem, vodim kilometarske telefonske razgovore, igram basket, izlazim, spavam, chatujem sa prijateljima iz Bečeja na MSN-u, i sve to u jednom danu 
!

Kaži nam nesto više o svom nagrađeneom radu, zasto si baš njega izabrao, čemu služi?

“SUD”, sistem za upravljanje datotekama je web aplikacija koja ima praktičnu primenu prvenstveno pri korišćenju servisa HTTP na Internetu, omogućava lakše i brže dodavanje datoteka na server na kojem se nalazi ova web aplikacija, direktno putem Web Browser-a, za razliku od servisa FTP, preko kojeg se datoteke dodaju putem nekog od FTP Manager-a. Sistem je prilično jednostavan za korišćenje, radio sam ga u programskom jeziku PHP, u HTML-u, JavaScript-u, CSS-u, a bazu podataka u MySQL-u. Izabrao sam ga zbog toga što sam sam želeo da napravim nešto što do sada nije viđeno na takmičenju, a što bi koristilo ne samo meni, već i drugima i mislim da sam u tome i uspeo.

Da li si očekivao da ćeš ostvariti ovako visok plasman, da li si imao tremu i kako je izgledala tvoja odbrana rada pred komisijom ?

Nadao sam se, ali nisam bio siguran u pobedu, s obzirom na jaku konkurenciju iz ostalih gradova Srbije, naročito iz Beograda i Novog Sada. Učestvovao sam sa namerom da osvojim prvo mesto, jer sam jako zadovoljan svojim radom, ali sam bez obzira na to imao veeeeliku tremu. Članovi komisije su bili iznenađeni SUD-om i prvo nisu verovali da sam ga sam uradio, pa su mi postavili zadatak da pred njima pokažem prikaz neke vrednosti na strani browser-a, putem PHP Request-a. To sam i uradio, posle čega su se uverili da sam sam uradio aplikaciju, da nisam koristio gotove šablone koji se mogu preuzeti putem interneta ili da ga je neko odradio za mene. Čak su mi predložili dodatnu literaturu i upoznali me sa stvarima koje se trenutno najviše traže u IT svetu  Posle dodele nagrada, prezentovao sam aplikaciju na video bimu pred svim učesnicima takmičenja, njihovim nastavnicima i komisijom. Od silne treme i uzbuđenja malo je falilo da zaboravim diplomu i mobilni telefon !

Da li si dobio neku nagradu od organizatora takmičenja?

Da, pored pohvala i diplome dobio sam web kameru, 2 knjige, C# i Macromedia Flash 8, koje će mi svakako biti od koristi. Jedina stvar zbog koje sam razočaran, jeste to što nakon ovog takmičenja neće biti daljih nadmetanja, mislim na međunarodna takmičenja. Bila bi to dobra prilika, ako ništa drugo, bar da odem negde u inostranstvo.Ali...Uprkos tome sam zadovoljan svojim uspehom, postigao sam ono što sam želeo i u šta sam uložio toliko truda i vremena.

Koji su tvoji dalji planovi, čime bi voleo da se baviš u budućnosti?

Trenutno se spremam za prijemni ispit za Valjevsku gimnaziju, prirodni smer, a posle toga bih voleo da upišem fakultet koji ima veze sa web programiranjem. Mada, moja najveća želja je da upišem Računarsku gimnaziju u Beogradu, ali to je privatna škola i cena školovanja je previsoka, tako da za to nema finansijskih uslova. U svakom slučaju, šta god da upišem, nastaviću da se bavim onim što volim i što mi očigledno ide od ruke.

I za kraj, da li misliš da će ti ova nagrada pomoći da dobiješ 5 iz matematike za kraj godine?

Jedini predmet koji me u školi donekle muči jeste matematika, tako da ovom prilikom puno pozdravljam svog nastavnika Milana Kamenicu ! Šalim se, ne mislim da će mi nagrada pomoći, mislim da sad moram da dobro zapnem da zaradim tu peticu.


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja