Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
STUDENTI SU OVDE NASMEJANI
utorak, 09 decembar 2014 22:53
Valjevka Marija Marinković – postdiplomac Univerziteta u Malmeu

fotoMlada Valjevka Marija Marinković jedna je od ovdašnje dece kojoj je talenat, trud i uspeh tokom studiranja omogućio da nastavi školovanje na nekom od najprestižnijih evropskih univerziteta. Nakon završene treće godine studija engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom iznad 9, Marija je dobila stipendiju Erasmus Mundus fonda Evropske Unije i upisala čuveni Univerzitet u švedskom Lundu. Godinu dana kasnije stekla je dve diplome - na matičnom fakultetu u Beogradu i na Fakultetu za društvene nauke u oblasti rodnih studija. Uređen državni sistem i studije u službi studenata, kao i ambicioznost i želja za napredovanjem, naveli su je i da postdiplomske studije nastavi u inostranstvu, takođe u Švedskoj. Danas je studentkinja druge godine master programa pod nazivom Međunarodne migracije i etnički odnosi Univerziteta u Malmeu, koji joj je omogućio saradnju sa Ambasadom Srbije u Stokholmu, ali i švedskom Ambasadom u Beogradu.
-Nakon završenih osnovnih studija, upisala sam master u Beogradu, a potom sam konkurisala i za master studije u Švedskoj preko stipendije Švedskog instituta. Teme koje izučavam pokrivaju pojam migracija u oblasti ekonomije, prava i politike, kao i etničke odnose i nacionalni identitet. Posto je veliki akcenat na praktičnom znanju na univerzitetima u Švedskoj, pružena mi je šansa da tokom trećeg semestra studija obavljam stručnu praksu. Tako sam stigla do ambasade Srbije u Stokholmu, gde će mi stručna praksa trajati šest meseci u Konzularnoj kancelariji i u oblasti kulture. Sa ambasadom Švedske stupila sam u kontakt kao stipendista tamošnjeg instituta kada je nas petoro stipendista iz Srbije imalo sastanak sa švedskim ambasadorom. Nakon toga, oni su mi ponudili da blogujem za veb-sajt ambasade o švedskim studijama, zemlji i kulturi, kako bismo promovisali stipendije Švedskog instituta i zainteresovali studente da se prijave - što smo i uspeli, jer se broj prijavljenih studenata ove godine utrostručio – kaže Marinkovićeva.

foto
Biblioteka u Stokholmu

Marija je za švedsku ambasadu uglavnom pisala o tamošnjim studijama, uslovima i postupku za dobijanje stipendije, o sličnostima i razlikama između srpskog i švedskog sistema obrazovanja...
-U Švedskoj se naglašava praktično znanje, ceni kritičko mišljenje studenata i upravo taj neformalni odnos između profesora i studenata motiviše na rad i čini da svaki čas ili ispit prođu bez stresa i straha. Studenti su srećni i nasmejani. U švedskom sistemu nema hijerarhije, studenti se motivišu da postavljaju pitanja i budu aktivni na času. Ja sam imala i problema u početku kada sam se obraćala profesorima ili im slala imejlove - obraćala sam se formalno kako sam navikla u Srbiji, međutim svaki od njih bi mi već u sledećem imejlu odgovorio da ih oslovljavam samo imenom i da nema potrebe za titulama, da je to gubljenje vremena. Trebalo mi je par meseci da počnem profesorima neformalno da se javljam: “Hi, Peter!”, kada ih sretnem na hodniku univerziteta ili na ulici. Ambasador Švedske mi je pre neki dan ispričao da je Švedska ukinula persiranje pre 40 godina, a samim tim je ukinula i formalno oslovljavanje – priča Marija.

-Švedska je veoma uređena zemlja gde se pravila veoma poštuju. Najjači utisak na mene ostavljaju prava ljudi i sloboda govora koji su ovde jako izraženi. Mnogi i ne znaju da je Švedska prva, 1766. godine uvela slobodu medija. Švedska je takođe jedna od zemalja koja je najdalje otišla u razvoju rodne ideologije i jednakosti. Šveđani su vrlo ljubazni, nasmejani i radi da pomognu. Iako sam pre svog dolaska u Švedsku dobijala saveta a ne očekujem da ću steći mnogo svetskih prijatelja, jer su Šveđani rezervisani, vremenom sam se uverila u suprotno i stekla divne prijatelje i kolege na Univerzitetu. Šveđani jako brinu o prirodi, čistom vazduhu, reciklaži. Švedska definitivno nije samo zemlja Nobelove nagrade, hlade klime i Ikee – ističe Marija Marinković.

Tokom prve godine master studija na Filološkom fakultetu, Marija je konkurisala za još neke master programe i bila primljena na lingvistiku Univerziteta u Kembridžu, kao i Univerziteta u Granadi u Španiji. Međutim, za prvi nije mogla da obezbedi novac, a drugi je odbila zbog Švedske koju je jako zavolela tokom godine redovnih studija.
Stipendija Švedskog instituta dodeljuje se svake godine studentima iz Srbije i pokriva troškove školarine, avionske karte, zdravstveno osiguranje, kao i mesečni džeparac u iznosu od 9.000 švedskih kruna, odnosno oko hiljadu evra.

foto
Univerziteta u Malmeu

-Ova stipendija se izdvaja od drugih po tome što stipendista postaje deo takozvane Mreže budućih globalnih lidera, kroz koju studenti imaju mogućnost da pohađaju seminare na teme koje ih interesuju, putuju i da se profesionalno usavršavaju o trošku Instituta. Za sada, moje najlepše iskustvo je što sam kao stipendista učestvovala u Forumu ljudskih prava 2013. godine, gde sam dosta naučila iz te oblasti, upoznala važne ljude iz ove branše i imala priliku da pričam sa njima – navodi Marija.

A što se tiče Marijinih planova – cilj ove stipendije je da se studenti vrate u Srbiju i primene stečeno švedsko znanje i iskustvo kako bi doprineli svojoj zemlji i napravili promenu. Možda Marija kao postdiplomac u oblasti migracija doprinese svojim povratkom i bar za jedan smanji broj pametnih i uspešnih mladih koji su otišli iz ove zemlje.


http://ugradu.info/images/stories/sst.jpghttp://ugradu.info/images/stories/declam.jpg

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Komentari  

 
-10 #1 Emigrant 10-12-2014 08:45
Malme - ista atmosfera ko u Valjevu! Samo sto se mi napredno smejemo!
Citiraj
 
 
-13 #2 Filip 10-12-2014 19:04
Tamo je dosadno ziveti . Nema laznih tajkuna iza kojih stoje politicari i svi zajedno pljackaju banke ...
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja