Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
ULAGANJE U DECU NAJSIGURNIJI POSAO
nedelja, 21 decembar 2014 22:54
Radionice za sve predškolce Valjeva u OŠ„Nada Purić“

fotoKako bi razvili partnerstvo sa roditeljima budućih prvaka, ali i deci olakšali polazak u školu, u Osnovnoj školi „Nada Purić“ od ove jeseni sprovodi se zanimljiv edukativno kreativni program. Za sve predškolce Valjeva, bez obzira na adresu stanovanja kao i činjenicu da li predškolski program pohađaju u nekoj drugoj grupi Predškolske ustanove, svake srede od 18 sati organizuju se besplatne, jednočasovne kreativne radionice, na kojima se deca upoznaju međusobno, uče zajedništvu, stiču nove navike, kao i nova znanja. Ni roditelji nisu zanemareni, osim što za decu dobijaju sat vremena kvalitetnog programa, za njih su predviđene korisne tribine koje bi trebalo da doprinesu jačanju spone između njih i škole. U okviru Dečije nedelje već je održana jedna koja je naišla na dobar odziv roditelja, a za narednu sredu, 24. decembra od 18 sati, najavljena je nova, čiji je naziv „Roditelji i škola – partneri i saradnici“.
Jedna od učiteljica koja učestvuje u realizaciji projekta škole, koji ima za cilj približavanje školskih i vanškolskih aktivnosti predškolcima, upoznavanje dece sa učiteljima i nastavnicima, kao i postepeno adaptiranje na školske obaveze, Jelena Dimitrijević kaže da je program koji su osmislili nastavni radnici i direktorka škole koncipiran da se kroz komunikaciju sa decom i roditeljima ostvari dobra saradnja.

foto

-Polazak u prvi razred je izuzetno stresan period, kako za decu i roditelje, tako i za nas, kao školu, zato se trudimo da se na ovaj način postepeno prilagodimo jedni na druge. Mi predstavljamo roditeljima ono što je školi kao instituciji bitno, a šta bi oni mogli da učine kako bi se dete lakše naviklo na polazak u prvi razred. Na prethodnoj tribini pedagog škole Zorica Milić govorila je o navikama i ponašanjima, koji se ne stiču za 10 dana, već dugoročno, a koje roditelji mogu da razvijaju kod dece. Školi je važna tolerancija – radi što želiš, ali pusti i ti mene da radim šta želim, dok te ne ugrožavam. To je nešto što je nama važno da deca shvate, jer situacije koje se dešavaju u školi generalnu su posledica manjka tolerancije i potrebe dece da budu u centru, umesto deo zajednice gde ih je 20, 30 istih – objašnjava Dimitrijevićeva,dodajući da će na predstojećoj tribini, između ostalog, roditeljima biti predstavljene aktivnosti sa proteklih radionica i najavljene nove koje će se održavati od februara.
U proteklom periodu učitelji i nastavnici škole održali su 10 radionica, koje su bile posvećene komunikaciji, upoznavanju, sportu, likovnom, zabavnoj matematici, stranim jezicima...

-Jedna od najlepših radionica bila je lutkarska, učiteljice Mire Begović koja vodi lutkarsku sekciju. Deca su gledala lutkarsku predstavu, a onda su i sama imala priliku da glume, odigraju neke scene, situacije koristeći lutkei to im je bilo jako zanimljivo. Deci su predstavljeni i strani jezici koji se uče u našoj školi, pa su se nizale i radionice nemačkog, španskog, engleskog, italijanskog jezika – kaže Jelena Dimitrijević, dodajući da kreativne radionice pohađa 30-ak predškolaca iz raznih krajeva grada.


Uprkos pozitivnim primerima i dobroj praksi hvaljenja uspešnih i vrednih, vršnjačko nasilje je na žalost i dalje nešto što je prisutno u realnosti i čemu država nije odgovorila na adekvatan način. Upitana da prokomentariše koliko pozitivne priče utiču na smanjenje nasilja u školi, Ana Savković kaže da sama škola bez saradnje društva u celini, na tom polju može malo da uradi.
-Deca su okružena nasiljem, od crtanih filmova prepunih čudovišta i borbe, do nasilja u vestima, filmovima i oni se na to adaptiraju. U državi nasilje nije dovoljno sankcionisano, niti se daje potrebna važnost tome. Kao društvo smo naviknutina nasilje i na njega ne odgovaramo adekvatno. Ne možemo da prevaspitamo decu ako od kuće dođu sa porukom ako te neko udari, ti mu vrati. Na taj način ulazimo u začarani krug iz kojeg niko nije izašao. Ne smemo na agresiju da odgovaramo agresijom, već da pokušamo da to na verbalnom nivou prevaziđemo. Škola se trudi da preko građanskog vaspitanja, radionica o toleranciji i časovima kada se radi projekat škola bez nasilja, deca upute u to da svako ima pravo da živi sopstveni život i da niko ne sme da ga ugrožava,da svako ima svoje potrebe i da moramo da živimo zajedno – kaže Savkovićeva.

Direktorka škole Ana Savković kaže da kolektiv Četvrte osnovne već dugi niz godina nastoji da deci Valjeva pruži nešto drugačije, od pet stranih jezika koje učenici mogu da pohađaju, do nekih vanškolskih aktivnosti koje su namenjene za sve učenike Valjeva, kao što su pomenute radionice, ples, folklor i sportske aktivnosti, karate, odbojka, stoni tenis, košarka...

-Jedini siguran posao u životu je ulaganje u decu i to se uvek isplati, nema promašaja, kiksa, pada berze. Ako vodimo pozitivnu priču hvaljenja uspešnih, ako kroz školu svakoga ponedeljka idu učenici čije medalje zveckaju i nose korpicu s bonbonama, onda je to prizor koji godinama, zato što ga podržavamo, šalje informaciju učenicima da uspešan treba da se pohvali. To je lep običaj da dođu kod direktora, prijave kakvu su nagradu ili medalju osvojili, u nastavničkoj kancelariji im pljeskaju, a kroz školu prolazi obaveštenje koje se zove „Divne novosti“ kojim se učenici obaveste o uspehu njihovih drugova i drugarica. Ako su deca podržana, to stvara motiv da se takmiče i postižu uspehe i mi na svakom državnom takmičenju imamo svoje predstavnike – kaže Ana Savković, napominjući da se dobar glas daleko čuje, što rezultira i blagim porastom broja novoupisane dece u tu osnovnu školu.

http://ugradu.info/images/stories/sst.jpghttp://ugradu.info/images/stories/declam.jpg

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja