Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
SARADNJA SA UNIVERZITETOM MARIBOR
subota, 12 mart 2016 22:36
Poslovni fakultet Valjevo Univerziteta Singidunum posetili su predstavnici Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta Maribor, prof. dr Majda Pajnkihar, dekan, prof. dr Sonja Šostar Turk, prodekan za postdiplomske studije, prof. dr Gregor Štiglic, prodekan za istraživanje i njihova saradnica Simona Novak. Tokom dvodnevne posete razgovaralo se o unapređivanju saradnje u okviru novog studijskog programa koji će biti realizovan na Poslovnom fakultetu Valjevo iz oblasti sestrinstva i zdravstvene nege. Tim povodom je održana i konferencija za novinare.
„Poslovni fakultet Valjevo pokreće obrazovanje u zdravstvenoj struci. Poslednjih dvanaest meseci intenzivno radimo na tome i nadamo se da počinjemo sa obrazovanjem prvo osnovnih akademskih studija, za sticanje zvanja „diplomirana medicinska sestra“, a sa našim gostima iz Univerziteta Maribor dogovaramo master studijski program koji bi bio realizovan ovde. Moram da naglasim i to da u Valjevu imamo jedan dragocen kapital, a to su lekari specijalisti koji su doktorirali na medicinskom fakultetu, tako da za početak imamo odličnu nastavnu bazu, uz veliki broj gostujućih profesora, sa Univerziteta Maribor, iz Irske, Nemačke, Holandije, Mađarske. Meni je zadovoljstvo što naši profesori iz Valjeva imaju sjajne reference, i to je ona kockica o kojoj mi Valjevci moramo uvek da vodimo računa“, rekla je prof. dr Olivera Nikolić, dekan Poslovnog fakulteta Valjevo. 

Novinarima su se obratile i prof. dr Majda Pajnkihar i prof. dr Sonja Šostar Turk koje su predstavile svoj fakultet i studijske programe. „Naš fakultet je u Sloveniji prvi fakultet za zdravstvene studije. Prvi smo počeli i sa magistarskim studijskim programima. Do sada imamo jako dobra iskustva i fokusirani smo na visok kvalitet i internacionalizaciju u edukaciji i istraživanju, naš cilj je interdisciplinarno izdvajanje studijskih programa, kakvo će, nadam se, biti ovde u Valjevu“, poručila je prof. dr Majda Pajnkihar, dok je prof. dr Sonja Šostar Turk, govoreći o postdiplomskim studijama najavila pokretanje prvih doktorskih studija iz ove oblasti u Sloveniji.
Poslovni fakultet Valjevo će biti treća ustanova u Srbiji koja će budućim studentima ponuditi akademske studije iz oblasti sestrinstva i zdravstvene nege. Uz doc. dr Zorana Jokića, rukovodioca Departmana za poslove u zdravstvu i prof. dr Branku Stamatović Gajić, koja je od ranije uključena u nastavu na ovom fakultetu, predavači na novom studijskom programu će biti i doc. dr Marija Mladenović, doc. dr Branka Miholjčić, doc. dr Tomislav Gajić i još dvanaest lekara u zvanju stručnih saradnika.
Doc. dr Zoran Jokić je naglasio da je jako važno što se Departman za poslove u zdravstvu formira pod krovom Poslovnog fakulteta iz više razloga, a jedan od njih je: „Privilegija što taj Departman odmah na početku može da se nasloni i crpi sva znanja i resurse ljudske i stručne Poslovnog fakulteta koji već godinama postoji i to na visokom standardu, što svake godine potvrđuje i Agencija za akreditaciju privatnih i državnih visokih škola i fakulteta. S obzirom na to da je medicina danas multidisciplinarna, da je stanovništvo sve starije, da se medicinska tehnologija veoma usložnjava, da se pojavljuju nove hronične nezarazne bolesti i već anticipirajući buduće vreme koje dolazi, prepoznajući da Evropa i Amerika odavno imaju fakultete za sestre, važno je formiranje ovog Departmana. Ako pričamo još o nekoj privilegiji zašto baš u ovom gradu može da se razvija zdravstvo, pored svih resursa koje Valjevo ima, dobrom okolinom, vazduhom i rekama, pruža se mogućnost mladima, upravo zbog sadržaja koji ovaj fakultet ima, da dobiju novu vrstu znanja, novi kvalitet, koji im takođe omogućava da kroz školovanje počnu da razmišljaju i na tržišnom nivou“.

Upravo je zbog toga važno mladima ponuditi adekvatno obrazovanje. Poslovni fakultet Valjevo je saradnju uspostavio i sa srednjom Medicinskom školom „Dr Miša Pantić“ u Valjevu. „Meni je kao rukovodiocu velika čast i neizmerno zadovoljstvo da smo prepoznati kao jedna kvalitetna baza koja daje veoma dobre, možda i vrhunske rezultate na nivou srednjih škola. Drago mi je što smo posle duge priče o potrebi da se nadoveže školovanje i stručno usavršavanje učenika i zaposlenih u Medicinskoj školi, u Poslovnom fakultetu Valjevo našli partnera koji je razumeo takvu potrebu i da smo napravili jednu veoma kvalitetnu saradnju, tako da je i moja misija kao rukovodioca na neki način u ovom momentu ispunjena“, kazao je novinarima Aleksandar Maravić, direktor Medicinske škole.
Novim studijskim programom iz oblasti sestrinstva i zdravstvene nege na Poslovnom fakultetu Valjevo, nadograđuje se ranije započeta inicijativa za razvojem studijskih programa posvećenih zdravlju, ne samo sa medicinskog, već i aspekta turizma.

„Interdisciplinarnost i multidisciplinarnost naših studijskih programa je fokus našeg fakulteta već duže vreme i kao primer mogu navesti upravo našu posvećenost razvoju turizma i zdravlja. Već četiri godine taj predmet je za sve studente obavezan na našem Departmanu za turizam i hotelijerstvo, a od pre dve godine imamo čitavu studijsku opciju na osnovnim, pa zatim i na master studijama za sve one koji studiraju oblast turizma, ali žele da se dalje usavršavaju u specifičnoj oblasti turizma i zdravlja. Tu izučavamo ono što je bitno za naš kraj, ali i celu zemlju, jer imamo velike potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, koji ne podrazumeva samo medicinski, već i velnes, odnosno rekreativni i spa turizam i to je nešto što je danas globalni trend gde se svi prihodi u turizmu izjednačavaju sa prihodima koji dolaze iz zdravstvenog turizma“, objasnila je doc. dr Ivana Damnjanović, rukovodilac Departmana za međunarodnu saradnju, koja je navela i niz realizovanih i projekata koji su u toku ili se planiraju u okviru međunarodne saradnje sa nizom partnera.

U okviru dvodnevnog boravka predstavnici Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta Maribor posetili su Opštu bolnicu Valjevo i Polikliniku Jokić, koje će biti deo nastavnih baza Poslovnog fakulteta Valjevo u realizaciji studijskog programa iz oblasti sestrinstva i zdravstvene nege. Sumirajući utiske nakon posete Valjevu, gosti su izrazili veliko zadovoljstvo i zahvalnost, ističući izuzetnu ljubaznost i gostoprimljivost Valjevaca.

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Komentari  

 
-4 #1 Sestra-brat 13-03-2016 01:22
Iz Valjeva krece urusavanje naseg slabog i krhkog zdravstveno-obrazovnog sistema. Grupe bogatih za jos vece bogacenje i hiperprodukcija kadra.
Kakve veze ima privatni poslovni fakultet sa zdravstvom , osim ako i zdravstvo u Srbiji nece postati vecinski privatno?
Citiraj
 
 
-7 #2 Branislav 13-03-2016 11:47
Bravo,bravo za komentar.Sve je uruseno u ovoj drzavi pa i drzava.Moral je nestao,i svi moralni zakoni,zamenjen i nemoralnim.Ovo je i dokaz.Jos jednom od srca barvo,sestro ili brate,potpuno svejedno.
Citiraj
 
 
+4 #3 Kybalion 13-03-2016 13:58
Odlicna ideja koja daje malo vise nade za ovo drustvo. I drugi u Srbiji bi trebalo da razumeju, da kao u celom svetu, privatno obrazovanje, kao i privatno zdravstvo je kvalitet jer ga odredjuje trziste i sopstveni rad. A sve sto je javno i drzano je prosecno ili ispod i tako ce tek biti.

Kod nas u Srbiji jos postoji stav da treba da svi budemo jednako siromasni (tuzni komunizam) a biti bogat je nesto lose. Zato je ideal biti u partiji, slusati ne sebe, vec vodju, imati sigurnu platu i raditi ispod zita i negovati korupciju kao nacin prilagodjavanja . Dete ti je u skoli a ti uzimas privatne casove za njega, ides kod lekara u drzavnu ustanovu i nosis kesu ili nesto za dzep (ne dobijas racun za isto), ti si profesor na drzavnom univerzitetu gde naravno mora raditi i sin, cerka, snaja i ...

Krhko zdravstvo i prosveta je takvo i urusava se jer je to prirodi proces selekcije. Da je kvalitetno i stabilno zvalo bi se privatno a ne drzavno ! Moze svako u privatnike, zar ne. Ali onim sto i kako radi imace hleba za sebe.

Za neke je bolje raditi za Gorenje, italijane, minimalac i biti rob drugoga sveta a ne biti na trzistu sam. Sto? Strah! Pa moras nesto i da ponudis.

Sjajna inicijativa od strane ljudi iza kojih stoji veliki rad koji i dan danas traje. Podrska !
Citiraj
 
 
-7 #4 Pardon... 14-03-2016 13:30
Ideja je davna dr Ilije Tripkovica, krcme je oni koje je promovisao a oni mu okrenuli ledja! Razlika je u tome sto se Tripkovic zalagao za ovo u okviru Zdr centra i Med skole sa internatom u hot Jablanica.
Citiraj
 
 
+5 #5 Kybalion 14-03-2016 14:45
Nece bas tako biti! Ideja je mnogo starija od Ilije Tripkovica i dao ju je neko od prisutnih 1998.godine. Time sto je sam zaustavio proces otvaranja Vise skole u Valjevu i pored spremnosti Medicinskog fakulteta u Kragujevcu da pomogne, jer on nije imao mogucnost da radi na znacajnijem mestu u skoli, poslao je poruku mnogima da treba da idu iz ZC Valjevo.

A sto se tice "promocije"sa njegove strane to je nepoznavanje istorije zdravstva. Neki od prisutnih su ga tu i postavili a on je njih izdavao uvek i svuda. E zato je tako!

A drzavni fakultet ? Pa to ce uvek biti prica bez buducnosti jer je to nesto pod okriljem i uplivom lose srpske politike. Uvek bilo i sa svima. Ali, hvala bogu, ne pitaju se samo oni!
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 


 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja