Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
ZA SVAKOG PO NEŠTO VALjEVSKI SAJAM KNjIGA I OBRAZOVANjA DOCTRINA FAIR
petak, 03 maj 2019 18:17
Treću godinu za redom udruženje građana Open Minded organizuje Valjevski sajam knjiga i obrazovanja DOCTRINA FAIR. Kao i prethodnih godina nastojali smo da program bude šarenolik, ali iz programske šeme koju ćemo najaviti jasno se da videti, da iako je tematski okvir programa širok, on ne odstupa od matrice ustanovljene sa prvim Sajmom, a to je insistiranje na kvalitativno jakom kulturnom sadržaju.
 
Sajam će se održati 9. i 10. maja u prostorijama Centra za kulturu, a svečano otvaranje je zakazano za četvrtak, 9. maj, u 12 časova. Ono po čemu se treći Sajam razlikuje od prethodnih jeste nastojanje da se nagrade najmarljiviji i najtalentovaniji osnovnoškolci i srednjoškolci grada Valjeva i opštine Osečina putem likovnog i literarnog konkursa. Za najbolja tri rada u obe kategorije omogućene su vredne nagrade:
1.    mesto (novčana nagrada u iznosu 10 000 dinara, vaučer u prodavnici Una Mega Shop u iznosu 3 000 dinara, komplet knjiga Vulkan izdavaštva ili štafelaj)
2.    mesto (vaučer u prodavnici Una Mega Shop u iznosu od 2 000 dinara)
3.    mesto  (komplet knjiga Vulkan izdavaštva ili štafelaj)
O likovnim nagradama će odlučivati stručni žiri: profesorka  istorije  umetnosti  Nataša Kristić i student doktorskih studija Fakulteta likovnih umetnosti Luka Tripković. Za literarni konkurs biće zadužen stručni žiri u sastavu: profesorka srpskog jezika Milena Milisavljević, profesor srpskog jezika Željko Obrenović i bibliotekar Ivan Bazrđan. Nagrade će biti uručene nakon svečanog otvaranja Sajma na kom će se prisutnima obratiti predstavnik udruženja Open Minded, direktorka Matične biblioteke Violeta Milošević i predstavnik Grada Valjeva. Nakon ceremonije otvaranja uslediće koncert kamernog sastava TRIO ARTIS, koji čine Angelina Novaković – violina, Andrija Mirković – klarinet, Andrijana Božić, klavir.
Deveti maj važi za Dan pobede nad fašizmom, pa će posetioci u 14 časova moći da pogledaju film Alana Parkera “PINK FLOYD: THE WALL”, koji na alegoričan način pokušava simbolički da obuhvati sve one stalno prisutne totalitarne i distopijske stege društva u kojima savremeni čovek obitava. Takođe, ove godine navršava se 20 godina od NATO bombardovanja, te nas u 16 časova očekuje predstavljanje knjige posvećene ratnom heroju Milenku Pavloviću, koji je hrabro svoj život položio u odbranu svoje zemlje, a o NATO bombardovanju će govoriti i prof. dr Mile Bjelajac na javnoj tribini u 17 časova.
Nakon javne tribine u 18 i 30 čeka nas predstavljanje knjige Muharema Bazdulja ”Kvadratni koren iz života”, koji važi za jednog od najtraženijih, ali i literarno najprefinjenijih domaćih autora. U saradnji sa KUD ”Abrašević”  u program Sajma je uvrštena njihova nova predstava ”Pseće srce”, koju je režirao Miroslav Trifunović  na tekst Mihaila Bulgakova, a koju zainteresovani mogu pogledati u velikoj sali Centra za kulturu u 20 časova. Nakon zaista raznih kulturnih programa, zbijenog dana, publika će nakon predstave moći da se opusti i popriča o danu za njima uz FREE BAND, koji će nastupiti nakon završetka predstave.
Drugog dana Sajma program počinje u 13 časova sa kvizom znanja. Kviz je organizovan za učenike valjevskih srednjih škola na temu ”Valjevo koje volim”. Ovo je samo još jedan način da se učenici na osnovu knjige Jovanke Božić, koju je ona uradila u saradnji sa svojim učenicima, što bolje upoznaju sa gradom i ulicama u kojima žive. Svi zainteresovani koji žele kibicerski da provere svoje znanje o svom gradu mogu doći u hol Centra za kulturu. Nakon toga uslediće komemorativno podsećanje na velikana jugoslovenskog i srpskog filma Dušana Makavejeva i projekcija filma ”Čovek nije tica” u 15 časova. 2019. godina nosi još jednu važnu godišnjicu sa sobom, a to je osam stotina godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Stoga će prof. dr Ljubiša Despotović u 18 časova održati predavanje i predstaviti knjigu ”Geopolitika Svetosavlja srpsko nacionalno pitanje u istorijskom rasponu od krštene do prirodne Srbije”, dok će Marinko Lugonja u 19 časova govoriti o ”Podvigu svetitelja”. Za kraj Sajma, petak 20 časova, ostavljena je promocija knjige još jednog autora koji je drag Valjevcima, a to je Vanja Bulić i njegova najnovija knjiga ”Dušanova kletva”. Tokom oba dana Sajma biće organizovana štandovska prodaja knjiga, a u izložbenom prostoru biće istaknuti najbolji literarni i likovni radovi.
    Na kraju, ostaje nam da se zahvalimo svima koji su pomogli Sajam (Grad Valjevo, Opština Osečina, Dunav Osiguranje, Una Mega Shop, Centar za kulturu, Matična biblioteka ”Lj. Nenadović”, Narodna biblioteka Osečina, Moderna galerija i dr.), jer bez njihove pomoći organizovanje jednog ovako kompleksnog kulturnog sadržaja ne bi bilo moguće. Valjevo jedino kroz ovakve sadržaje može razbiti sada već ustaljeno stereotipno mišljenje o našem gradu kao provincijskoj sredini u kojoj se ništa ne događa. Da bi naš grad u kulturnom životu Srbije ponovo igrao važno mesto potrebno je prepoznati i podržati sve inicijative, koje za cilj imaju stvaranje boljeg imidža grada. Takođe, mora nam biti jasno da kao društvo ne smemo dozvoliti da nam rijaliti kultura i neprekidni vašar, koji nesumnjivo utiču na razvijanje nevoljnosti upuštanja u ozbiljnije konverzacije, postanu stalni obrazac življenja.
Naša se egzistencija ne sme svesti na animalnu filozofiju Višnjevskog iz Crnjanskove ”Druge knjige Seoba” , koji smatra da treba samo gledati ”U se, na se, i poda se”. Zato smo mi našim programom nastojali da obuhvatimo sve generacije Valjevaca i Valjevki, a programska šema je kreirana tako da svako za sebe može pronaći interesnu sferu.
Svi naši programi su besplatni i svi su dobrodošli! Vidimo se 9. Maja u 12 časova!

Ivan Bazrđan
Predsednik organizacionog odbora
 
 
 


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Komentari  

 
0 #1 Boško Milosav ljević 04-05-2019 09:14
"ponovo igrao važno mesto"
i
"nesumnjivo utiču na razvijanje nevoljnosti upuštanja u ozbiljnije konverzacije",
"Crnjanskove"

Ivane, valjda: igrao važnu ulogu ili: bio važno mesto, u prvom primeru koji smo izdvojili iz tvog obrazloženja, a druga konstrukcija je rogobatna, treba jednostavnije i razumljivije. Treći primer: Ivan Klajn je jednom prilikom objasnio zašto ne može oblik Crnjanskove nego Crnjanskog , inače za pohvalu je svaki smisleniji napor koji doprinosi kulturnoj ponudi grada
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja