Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
35. VALJEVSKI JAZZ FEST – VALJEVSKA ODVALA 16 05 2019
petak, 17 maj 2019 15:48
  Oduševljenje preplavljuje komentare o prvoj večeri  35. Valjevskog Jazz Festivala jer su domaći muzičari zaista održali odlične nastupe, baš u skladu sa nazivom VALJEVSKA ODVALA pokazali su da, kako mnogi rekoše, stvarno mnogo dobro sviraju. Basista Jovan Torbica napokon ponovo nastupa u svom rodnom gradu, na 35. Valjevskom Jazz Festivalu. Pre 35 godina otišao u Beč radi studija na Kozervatorijumu.  Ovog puta pred svojom publikom predstavlja prošlog leta objavljen album „Viennoise“.
     „Nastupao sam na 2. Valjevskom Jazz Festivalu i važan mi je ovaj festival jer su neki muzičari koje poznajem iz Beča dolazili ovde. Drago mi je jer sam nedavno završio novi CD koji mogu da predstavim publici. Doveo sam i svog dugogodišnjeg prijatelja Amerikanca, Lerija Lafkista, klavijaturistu. Sa nama nastupa bubnjar, Branko Popović, a iznenađenje je da sam pozvao i mladu Janu Sekulić, koja svira gitaru i peva, a nedavno je objavila klip sa svojom kompozicijom“ – kaže Jovan Torbica koji, nakon 33 godine, ponovo nastupa u svom gradu i mnoge, naizgled sitnice, ga raduju na 35. Valjevskom Jazz Festivalu: „Vidim da je odličan klavir na sceni. Sve bih pohvalio iz organizacije, i to počev od dizajna do reklamnih materijala. Toga nema više u svetu, a ovde su o svemu brinuli. Obratili su pažnju na najmanje sitnice, uz očiglednu ljubav i entuzijazam“ – zaključuje Jovan Torbica.
 
     Prvi utisci klavijaturiste, Lerija Lafkista o 35. Valjevskom Jazz Festivalu, su izuzetni. Kaže da mu se u Valjevu dopada osećaj topline među ljudima i da su ovde svi kao velika porodica.
 


     Program prve večeri počeo je nastupom LA Benda, čiji je član i kompozitor, Zoran Siriški koji Valjevski Jazz Fest predano prati već tri i po decenije jer, kako kaže, ovaj Festival mu zaista veoma znači: „Festival je prošao uspone i padove, ali mislim da se sada vraćamo ovom izvornom muziciranju. Naravno, uvek je dozvoljeno eksperimentisati, ali u okviru žanra. Jako mi je drago da Valjevo ima ovakav Festival jer 35 godina je značajno trajanje i mnogi veći gradovi bi se ponosili. Mi zaista moramo da poštujemo ovo, i pošto je Valjevo festivalski grad, bilo bi jako dobro da se i između Festivala održavaju neki događaji, da bismo stvorili publiku koja će to da prati. Moram da naznačim da su organizatori 35. Valjevskog Jazz Festivala pokazali ozbiljnost i zrelost“ – kaže Zoran Siriški iz LA Benda koji već ima opsežan repertoar, kao i dosta novih pesama spremnih za izvođenje.
 
     Grupu „Ena & Friends“ spojio je džez. Vokal Jelena Lukić, student Učiteljskog fakulteta kaže da je istrajna u svojoj ljubavi prema džezu.
 „Džez sam počela da slušam u srednjoj, bila sam jedina u odeljenju. Dosta vremena je trebalo da pronađem istomišljenike koji sviraju takvu muziku i osećaju je. Najbitnije da je osećaju, tada si zaljubljen u jazz“.
 
    Damnjan Daka Andrić, za sebe tvrdi da je jedan od najstarijh basista u Valjevu i da je preskočio samo par godina Valjevskog Jazz Festa.
 „Mi smo imali tu blagodat da nam dođu i da u svom gradu gledamo takve ljude, prave muzičke veličine. Recimo, mi se družimo sa članovima Big Benda. Lično sam prijatelj sa basistom, Brankom Markovićem, posećujemo se. A mi, na Valjevskom Jazz Festivalu učestvovali smo još od vremena  ABV Benda, sa dr Vojom Milutinoviće, Milicom Marković, Jelenom Kovačević ’’ -  Andrić podseća na samo neke vokale koji su ostvarili uspešne karijere, a počeli su u nekada poznatom valjevskom ABV bendu.

     Mikica Đurić, iz Mehaničkog baleta, benda nastalog od Teatra bizar, naglašava da mu je drago jer spada među ljude kojima je Valjevski Jazz Festival veoma važan.
 „Ovo nam je drugi put da nastupamo, ali ove godine nastavljamo tradiciju u novom obliku i formi, kao i stilom sviranja i viđenja jazz muzike. Ovih dana je izašao naš novi album i tri pesme imaju upliv jazz harmonija sa melodijama roka, u Radinim aranžmanima. Značajno nam je da učestvujemo i da na taj način iskažemo ljubav prema Festivalu“.
 
     Gitarista i vokal Pilot Blues Banda, Predrag Milošević kaže da su radi nastupa na prvoj večeri 35. Valjevskog Jazz Festivala odabrali poseban repertoar koji su malo prilagodili vokalima, Ivanu Maniću i Jani Zdravković, a sa njima nastupa i Pera Džo, odnosno Petar Miladinović – usna harmonica,  kao i da imaju pet perkusionista, od kojih su neki baš mladi.
 “Želeo sam da osete kako je svirati na Festivalu, na velikoj bini jer sam Jazz Fest je vrlo značajna manifestacija. Ove godine uključeno je dosta mladih, i dece i dopada mi se ta ideja. Upravo, bitno je povezati tu mladost sa iskustvom starijih koji treba da utiču na njih da slušaju i sviraju džez, a neko od mlađih će ostati i kao dobar muzičar” – zaključuje Predrag Milošević, poznati Peđa Pilot.

     Mlada Valjevka, uspešna studentkinja na Tehnološkom fakultetu, Jana Zdravković priča da joj je već u porodici darovan dobar muzički ukus, jer je usmerena prema rock'n'rollu i jazzu, ali prva prilika za ozbiljan nastup bila je uz Pilot Blues Band upravo na Valjevskom Jazz Festivalu.
 “Srećna sam jer sam imala priliku da nastupim na jednom ovakvom festivalu jer je zaista divan. Bila sam na raznim festivalima, ali ovde su svi topli, možda jer je sve to kod kuće. Divni su slušaoci, umeju jako dobro da slušaju džez. Drago mi je zbog toga što ljudi u mom gradu prepoznaju dobru, kvalitetnu muziku”.

     Vidnu podršku publike dobio je nastup USP-a: vokala Nene Jelače, pijaniste Ivana Rabasovića i basiste i kompozitora, Uroša Spasojevića, advokata iz Valjeva, koji je do sada objavio pet autorskih, odlično ocenjenih, albuma.           “Specifična težina je nastupati u svom gradu. Mogu slobodno da kažem da je veće zadovoljstvo i veća odgovornost nastupati pred domaćom publikom, pred prijateljima. Svima nama je čast da nastupamo na 35. Valjevskom Jazz Festivalu. Ovo je prvi put da nastupam kao autor i da izvodim autorske kompozicije sa aktuelnog albuma “V” ali i neke nove koje tek treba da budu snimljene sa već pripremljenog albuma “Solo bas projekt” koji ću objaviti ove, ili sledeće godine. Ove večeri sviramo i neke kompozicije sa prethodnih albuma, ali meni, kao autoru, je najvažnije da to čini jednu konceptualnu celinu”.

     “Valjevska odvala” je pravo veče za pamćenje jer su Valjevci pokazali da su izuzetni izvođači i autori. Program na velikoj sceni završen je koji minut nakon ponoći, a muzičaari i publika su nastavili uživanje u odabranim jazz notama u Holu Centra za kulturu.

     Na istom mestu, u Holu Centra za kulturu, večeras, 17. maja program počinje od 19 sati i 30 minuta,  izložbom džez časopisa, dok je, od 20 časova, na Velikoj sceni – Duško Gojković sa Big Bendom RTS-a.  Potom, od 21 i 30, nastupa Dragan Ćalina Quatret.        

Snežana Jakov. Krunić
 
   
   
   


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja