Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
O MANIFESTACIJI ,,MAJ MESEC MATEMATIKE“ U VALjEVU
sreda, 22 maj 2019 15:17
U Srbiji je po osmi put od 2012. godine, ovog maja u toku nacionalna manifestacija ,,Maj mesec matematike“. Nju kao i sedam prethodnih na nacionalnom nivou organizuje Centar za promociju nauke iz Beograda u saradnji sa Matematičkim institutom SANU, dok u lokalnim sredinama organizaciji se pridružuju i nose je desetine drugih matematičkih organizacija, škola, udruženja, kreativnih pojedinaca... Od 2012. godine matematičari i ljubitelji matematike iz cele Srbije trude se da matematiku, tokom ove manifestacije, prikažu i predstave kroz igru, umetnost, interaktivne eksponate, naučnopopularna predavanja, takmičenja i turnire, radionice, filmove i druge sadržaje, a program je prilagođen svim uzrastima... Cilj manifestacije je, između ostalih, da se matematika prikaže kao atraktivna nauka u kojoj nove teorije daju proširenje starima i zajedno donose nove koristi za svet.
Podružnica matematičara Valjevo se pridružuje nacionalnom obeležavanju ove manifestacije i ove godine, organizujući niz događaja koji imaju za cilj da matematiku učinimo zanimljivijom našim sugrađanima svih uzrasta. Naravno, prednjače programi za učenike, ali za svakog postoji po nešto. Ovogodišnji program manifestacije ,,Maj mesec matematike“ u Valjevu sadrži niz naučno-popularnih predavanja, radionica, takmičenja i konkursa. Njihov cilj je jedinstven – prikazati matematiku na zanimljiv i kreativan način. Želimo je ,,razoružati“ predrasuda i sa lakoćom, kroz nove primere, prikazati njenu lepotu, korisnost i etiketu da sa ponosom nosi ,,etiketu“ nauke van šablona... Ona je svuda oko nas, u kompjuterskim procesorima, u prirodi, u saću, na sportskim terenima, arhitekturi... Delovi programa se realizuju u prostorijama OŠ,,Nada Purić“, Valjevske gimnazije, Narodnog muzeja Valjevo kao i Centra za kulturu, kojima se zahvaljujemo na partnerstvu.


Predsednik
Podružnice matematičara Valjevo, Veljko Ćirović

PROGRAM MANIFESTACIJE  MAJ MESEC MATEMATIKE – VALjEVO 2019. 
 
 DOGAĐAJ VREME LOKACIJA
 Metodička radionica – predavanje za profesore razredne nastave
 Singapurska matematika 
 mr Aleksandar Seničić (Kraljevo) Četvrtak  9. 5. 2019. 19:00 OŠ ,,Nada Purić“ Metodička radionica – predavanje za profesore matematike i zainteresovane učenike 
 Maturski rad iz matematike pesnikinje Desanke Maksimović
 dr Vojislav Andrić (Valjevo) Četvrtak 16. 5. 2019. 18:30 Valjevska gimnazija Radionice za učenike mlađih razreda OŠ 
 Matematički op-art i matematičke igre
 Anđelka Simić (Ub),  Dragan Stefanović (Valjevo) Od uto. 21. do čet. 23. 5. 2019. 17:00 – 19:30 Galerija  Narodnog muzeja Valjevo Rubikova kocka – turnir za učenike svih uzrasta Sreda 22. 5. 2019. 18:30 Valjevska gimnazija Naučno popularno predavanje
 Igre na sreću – matematikom do pobede?  
 dr Milan Jovanović (Beograd) Sreda 22. 5. 2019. 19:00 Valjevska gimnazija Naučno popularno predavanje 
 Istorija najznačajnijih igara na tabli
 Veljko Ćirović (Valjevo) Utorak 28. 05. 2019. 18:30 Art hol CZK Valjevo Kvizovi za srednjoškolce  ,,Matematika svuda oko nas“  Utorak 28. 05. 2019. 19:00 Art hol CZK Valjevo Konkurs za učeničke istraživačke radove iz matematike 
 Otvoreno za učenike VII, VIII r. OŠ  i I, II, III i IV r. SŠ Do utorka 28. 05. 2019. Valjevo Majski internet ,,zadačnik’’ 
 Konkurs sa 10 zadataka za učenike osnovnih škola na sajtu PMV Od srede 15. 05.  do subote 25. 05. 2019. www.dms-valjevo.org.rs Druženje matematičara i informatičara - izlet  Nedelja 2. 6. 2019. 07:00 Izletnička lokacija biće naknadno određena Završna svečanost Podružnice matematičara Valjevo za školsku 2018/2019. godinu. Sreda 12. 6. 2019. 18:30 Velika sala CZK Valjevo
Singapurska matematika
Skoro ceo svet govori o novom pristupu matematici – Singapurskoj matematici. U svoje ,,Misleće škole“, Singapur je uveo nove nastavne programe i kreativno mišljenje, a jedan od ključnih segmenata njihovog novog načina obrazovanja, ogleda se u nastavi matematike. Bili su prvi na svetu (TIMSS) 1995, 1999, 2003, a drugi na PISA testiranju 2009. i 2012. Singapur je do 1980. godine uvozio udžbenike iz matematike, a od 2005. godine je Američki institut za istraživanja doneo odluku da se udžbenici iz Singapura mogu koristiti u nastavi matematike...
Predavač mr Aleksandar Seničić je profesor matematike u Gimnaziji Kraljevo. Bavi se radom sa učenicima obdarenim za matematiku, matematičkim takmičenjima i unapređenjem nastave matematike. Predsednik je Podružnice Kraljevo Društva matematičara Srbije.  
Maturski rad iz matematike pesnikinje Desanke Maksimović
Pesnikinja Desanka Maksimović pre 100 godina branila je maturski rad iz matematike. Prilika da se baš 16. maja, na njen rođendan podsetimo zadataka koje je rešavala, njenih rešenja, kao i rešenja tih zadataka od strane današnjih generacija maturanata, je jedinstvena. Dr Vojislav Andrić je u prethodnih nekoliko meseci, sa grupom saradnika, sproveo istraživanje, testiranjem značajnog broja maturanata u našim srednjim školama i ovo predavanje će biti prilika da se saopšte rezultati tog istraživanja.  
Predavač dr Vojislav Andrić je profesor matematike u Valjevskoj gimnaziji, u penziji. Aktivno se, već pet decenija, bavi problematikom nastave matematike, njenim unapređenjem i popularizacom ove nauke. Autor je brojnih publikacija udžbeničkog i stručnog karaktera. Predsednik je Društva matematičara Srbije. 
Matematički op-art i matematičke igre
Radionice za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola imaju za cilj da na jednostavniji način učine matematiku dostupnom najmlađima. Da je učine privlačnom i ,,lakšom“. 
Na radionicama će biti demonstrirana veza između matematike i umetnosti, kroz ,,op-art“, a biće prikazane i neke zanimljive matematičke igre. 
Predavač Anđelka Simić je profesorka matematike u ubskoj gimnaziji ,,Branislav Petronijević“. Poznata je kao popularizator matematike, a pre 3 godine Centar za promociju nauke je izabrao za ,,Lice matematike“ u okiru manifestacije MMM.
Predavač Dragan Stefanović je profesor matematike u valjevskoj OŠ ,,Vladika Nikolaj Velimirović“. Angažovan je u brojnim projektima Podružnice matematičara Valjevo, na poljima popularizacije matematike. 
Rubikova kocka – turnir za učenike svih uzrasta
Rubikova kocka je zanimljiva igračka koju je 1974. godine izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik. Kocka je sastavljena od 54 manjih plastičnih kvadrata koji se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u rešenom obliku je različite boje. 
Turnir u brzom sklapanju Rubikove kocke u Valjevu neće biti prvi te vrste. To je četvrti od 2012. u Valjevu, i na njemu će se takmičiti veoma brzi slagači, koji uče u
našim školama.  Podružnica matematičara Valjevo na svim letnjim školama mladih matematičara populariše ovu igru i organizuje turnire.  
Igre na sreću – matematikom do pobede?  
Na ovom naučno popularnom predavanju biće reči o zanimljivim igrama na sreću i njihovoj sprezi sa matematikom. Kako do sedmice na lotou? Juriti ful ili poker, nakon dobijenog trilinga u jambu? Kako napasti u Riziku? Da li su kladionice poštene?  Biće dati odgovori na ova i slična pitanja.  
Predavač dr Milan Jovanović je docent Matematičkog fakulteta u Beogradu. Bivši je đak Valjevske gimnazije. Zaljubljenik je u matematiku, takmičar i popularizator. Oblasti njegovog interesovanja su Teorija verovatnoće i Matematička statistika. 
Istorija najznačajnijih igara na tabli
Na ovom naučno popularnom predavanju biće reči o najznačajnijim misaonim igrama na tabli, njihovom istorijatu i matematičkim osnovama. Izlaganje će hronološki pratiti njihovo pojavljivanje i analizirati koje su civilizacije najviše doprinosile razvoju ovih igara i njihovom očuvanju, kao i u kom delu sveta se najviše igra šah, a u kom go. Gde je najpopularnija igra dama, a gde mankale ...  
Predavač Veljko Ćirović je profesor matematike u Valjevskoj gimnaziji. Bavi se radom sa talentima, popularizacijom matematike i matematičkim takmičenjima. Predsednik je Podružnice matematičara Valjevo. 
Kvizovi za srednjoškolce  ,,Matematika svuda oko nas“
Planirani kvizovi su namenjeni tročlanim ekipama učenika srednjih škola. Pitanja i zadaci na kvizu, koji pretenduje da bude zanimljiv i nestandardan, će biti podeljena u tri segmenta: (1) logičko-kombinatorni svet, (2)  ,,matematika iz sveta oko nas“ i (3) set iz opšte kulture: prirodne nauke, tehnika, računarstvo i sport. 
Ekipe se prijavljuju elektronski na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli najkasnije do ponedeljka 27.5. u podne. Prijava treba da sadrži imena tri člana ekipe, naziv škole, ime kapitena i kontakt telefon kapitena ekipe.  
Konkurs za učeničke istraživačke radove iz matematike 
Konkurs je otvoren za učenike VII, VIII razreda OŠ i I, II, III i IV razreda SŠ.  Propozicije:   1) Na konkursu mogu da učestvuju učenici sa teritorije Kolubarskog okruga; 2) Autor rada može biti jedan učenik ili dva učenika, sa navođenjem mentora rada; 3) Tema rada je slobodna matematička tema. Moguća su predstavljanja maturskih radova iz matematike kao i drugih radova koje su učenici pisali u cilju učešća na nekom drugom sličnom konkursu.  4) Rad se prijavljuje na konkurs slanjem na adresu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli u pdf formatu, najkasnije do 28.  maja 2019. Preporučena dužina rada: od 10 do 15 strana, A4 format, veličina fonta 12, razmak 1 ili 1,5.  5) Po bar 3 učenika u obe konkurencije (osnovna / srednja) biće nagrađeni. Njihovi mentori dobiće odgovarajuću zahvalnicu za učešće u manifestaciji. 
 
Majski internet ,,zadačnik''
Skup konkursnih zadataka za učenike osnovnih škola od IV do VIII razreda. Odgovori se šalju elektronski putem formulara na sajtu www.dms-valjevo.org.rs       

Najuspešnijima sledi nagrada


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja